nieuws

Mogelijke oplossing huisvestingsproblemen studenten

Geen categorie

SPEE Architecten wil samen met Jan Snel Flexibel Bouwen bijdragen aan een oplossing voor de groeiende vraag naar studentenwoningen. Samen deden zij onderzoek naar Duurzame Modulaire Studentenhuisvesting. Deze milieuvriendelijke studentenwoningen kunnen dankzij het gebruik van demontabele bouwsystemen worden hergebruikt of verplaatst.

Mogelijke oplossing huisvestingsproblemen studenten

 

 

 

In het voorstel bestaat de gevelbekleding uit duurzame materialen, zoals kurk, gerecycled kunststof, gemodificeerd hout, prefab riet, bamboecomposiet en amandelnoot-schillen. Door deze gevelmaterialen op verschillende manieren te bewerken, zoals figuren of teksten frezen in kurk of gieten van amandelnoot-schillen in een zelf ontworpen patroon krijgt het gebouw een eigen identiteit.

Spee en Snel willen in hun plannen de daken bedekken met materialen zoals mos, mos-sedum, gerecyclede of plantaardige dakbedekkingen, naast een dakbedekking met geïntegreerde PV-cellen. Voor de buitenruimten/dakterrassen kunnen houtvezel composieten en gerecyclede kunststofplanken worden gebruikt. Ook de binnenafwerking voor wanden, vloeren en plafonds wordt duurzaam uitgevoerd met eventueel soja-hout, C2C marmoleum, wolvilt, bamboe, ecologisch PU, palmhout, tapijten van gerecyclede plastic tassen, binnenwanden van bananenplaten of tarweplaten en plafondplaten van suikerriet.

Het bestaande isolatiesysteem wordt in het voorstel vervangen door houtvezelplaten, schapenwol of vlas. Het glas kan worden uitgevoerd in heatmirrorglas of driedubbelglas. Daarnaast kunnen de installaties op de onderdelen die het meeste energie verbruiken (bij studentenhuisvesting: verwarming, warm water, douchen, toilet-doorspoeling, verlichting en koelen en vriezen) worden geoptimaliseerd met innovatieve betaalbare systemen.

De studentenhuisvesting bevat individuele en gemeenschappelijke voorzieningen en wordt aangeboden in drie niveaus, te weten; casco, casco+ en casco ++. Door deze opties flexibel en aanpasbaar te ontwerpen met uitwisselbare inbouwsystemen kan de student bepalen in hoeverre de voorzieningen worden gedeeld of dienen voor eigen gebruik. In het ontwerp zijn ook gemeenschappelijke bijeenkomstruimtes opgenomen waarin gezamenlijk kan worden gekookt en gewoond. Door een aantal units rechtreeks vanaf buiten te ontsluiten ontstaan zelfstandige ruimten die ook kunnen worden verhuurd als studio’s. Het hele gebouw is modulair opgebouwd. Door modules weg te laten in het gebouw ontstaan er gemeenschappelijke buitenruimten en overdekte entrees met een fietsenstalling.

Reageer op dit artikel