nieuws

Herzog & de Meuron en Ai Weiwei ontwerpen Serpentine Gallery Pavilion 2012

Geen categorie

Herzog & de Meuron en Ai Weiwei zijn dit jaar verantwoordelijk voor het Serpentine Gallery Pavilion. Het Serpentine Pavilion zal tijdens de Olympische Spelen in Londen te bewonderen zijn en maakt deel uit van het London 2012 Festival, dat het hoogtepunt moet worden van de Culturele Olympiade. De ontwerpers werkten eerder samen aan het nationale stadion in Beijing, dat werd opgericht voor de Olympische Spelen in 2008.

Herzog & de Meuron en Ai Weiwei ontwerpen Serpentine Gallery Pavilion 2012

Het is de twaalfde keer dat de Serpentine Gallery een zomerpaviljoen laat bouwen. Herzog & de Meuron en Ai Weiwei hebben een plan gemaakt waarin alle paviljoens uit de eerdere edities terugkomen. In plaats van óp de grond te bouwen, kruipt het ontwerp onder het maaiveld. Er wordt een gat gegraven tot het grondwaterpeil, waardoor een vijver ontstaat. Onderweg zullen de gravers resten tegenkomen van de eerdere paviljoens: fundamenten, pijpen en leidingen. Deze zullen op een of andere manier in het ontwerp worden opgenomen. De ontwerpers verwachten dat hun archeologische benadering zal leiden tot een bijzonder landschap, iets dat ze nooit hadden kunnen bedenken.

Zwevende dansvloer

Het gat wordt overdekt met een ‘zwevend’ platform, dat anderhalve meter boven de grond rust op twaalf kolommen (één voor elk paviljoen). De eerste elf kolommen rijzen op vanaf de fundamenten van één van de eerdere paviljoens. Voor ‘hun eigen’ kolom kiezen ze een willekeurige plek. Het dak zal vollopen met regenwater, zodat het de lucht reflecteert en het een spiegel is van de vijver van grondwater. Bij speciale gelegenheden kan men het dak laten leeglopen. Dan kan het bijvoorbeeld dienen als dansvloer.

Reageer op dit artikel