nieuws

Verlaten plekken in beeld gebracht

Geen categorie

Als je door oorlog, rampen en economische omstandigheden huis en haard moet verlaten verdwijnt daar niet de plek mee. buro³ architecten brengt in ‘Freestyle 03 – Abandoned cities’ twaalf van deze achtergelaten plekken met hun wonderlijke geschiedenis in beeld. De uitgave is het derde deel in een serie collector’s items van BNA Onderzoek.

 

 

In Freestyle 03 – Abandoned cities beschrijven Willemien van Duijn en Lieuwe Vos van buro³ architecten aan de hand van een aantal thema’s een serie plekken waar de bevolking gebouwen, wijken of hele steden, achter zich heeft gelaten. Het Japanse eiland Hashima, dat nu een rol heeft in de nieuwe Bondfilm, was ooit een van de dichtst bevolkte plekken op aarde. Na het stilvallen van de kolenwinning op de zeebodem vanaf het eiland, is het halsoverkop verlaten.

Geschiedenis

Verlaten plekken kennen vaak een wonderlijke geschiedenis, zoals de Maunsell Forts voor de Britse kust. Deze zeeplatforms zijn na de Tweede Wereldoorlog achtergelaten door de honderden soldaten die er woonden. Nu vormt één van deze platforms het kleinste, niet erkende staatje van Europa met een eigen munt, paspoort postzegels en voetbalelftal.

Bundeling

Met het verschijnen van de bundeling houdt de verzameling niet op. Op de website www.abandonedcities.buro3.nl gaat buro³ architecten verder met het inventariseren van verlaten plekken op de wereld.

Freestyle 03 – Abandoned cities van buro³ architecten is verkrijgbaar in de BNA Shop (prijs voor BNA-leden: € 10, prijs voor niet leden € 15).

Kwartaalabonnement de Architect?

Reageer op dit artikel