nieuws

‘Tijdelijke’ Eiffeltoren bepaalt beeld Parijs

Geen categorie

Parijs is nu ondenkbaar zonder de Eiffeltoren. Toen een van de grootste toeristische attracties in de Franse hoofdstad op 6 mei 1889 werd geopend, werd evenwel gedacht dat het er maar ongeveer 20 jaren zou staan en dan op de schroothoop zou verdwijnen. De doorbraak van de telecommunicatie redde de toren: er werden antennes op geplaatst.

‘Tijdelijke’ Eiffeltoren bepaalt beeld Parijs

Veel Parijzenaars hoopten op de sloop. Zij waren helemaal niet blij met zo’n stalen gevaarte aan de oevers van de rivier de Seine. Er werd zelfs een comité tot sloop van de toren opgericht.

Zaterdag wordt herdacht dat de bouw van de ‘ijzeren dame’ 125 jaar geleden begon. De reden was de wereldtentoonstelling die in 1889, precies 100 jaar na het begin van de Franse Revolutie, in Parijs zou worden gehouden. In totaal waren 250 staalarbeiders bij de bouw van de 317 meter hoge toren betrokken. Alle bouwvakkers overleefden dat, wat in die tijd als opmerkelijk werd beschouwd.

 Start Bouw Eiffeltoren 

Vorig jaar bezochten voor het eerst in de geschiedenis meer dan 7 miljoen mensen de toren. Vooral bij buitenlanders is het gebouw in trek. Zelfs in de oorlogsjaren 1940 tot en met 1945 waren er honderdduizenden bezoekers. Het moderne toerisme heeft de belangstelling een flinke impuls gegeven. In 1998 werd voor het eerst de grens van 6 miljoen bezoekers overschreden.

SETE, het bedrijf dat de toren exploiteert, hoopt met een modernisering van het gevaarte nog meer bezoekers te trekken. Zo wordt de eerste verdieping, nu nauwelijks meer dan een tussenstop voor de tweede en derde verdieping, aangepakt, Er moet onder meer een grote glazen vloer komen die de pijlers overspant. Ook worden er winkels, informatiepunten en een restaurant ingericht. Een Frans dochterbedrijf van ingenieursbureau Grontmij heeft een opdracht binnengehaald om aan de uitwerking van de plannen mee te werken.

Dat dochterbedrijf, Ginger, kwam eind vorig jaar ook met een plan om de toren om te toveren in een groene stellage vol planten. De toren zou dan zoveel bakjes met planten krijgen dat de vier poten als het ware in een groen plantentapijt staan. Een bijkomend voordeel in een stad vol uitlaatgassen is dat de planten ruim 87 ton broei.

Reageer op dit artikel