nieuws

Bouwpensioenen waarschijnlijk niet gekort

Geen categorie

Het Bedrijfstakpensioenfonds voor de Bouwnijverheid (BPF Bouw) hoeft de pensioenen waarschijnlijk niet te verlagen. Dat maakte het fonds donderdag bekend, met de kanttekening dat de de financiële markten zich in 2012 dan wel voldoende moeten herstellen.

Bouwpensioenen waarschijnlijk niet gekort

 

 

 

De dekkingsgraad, die aangeeft of het vermogen van een fonds groot genoeg is om aan de toekomstige verplichtingen te kunnen voldoen, kwam eind 2011 uit op 99,8 procent. Dat is een verbetering ten opzichte van het einde van het derde kwartaal (96,4 procent). ,,Eind 2013 moet BPF Bouw uit zijn dekkingstekort zijn. Zoals het er nu naar uitziet is dat haalbaar zonder de pensioenen te verlagen”, aldus het fonds.

De verbeterde dekkingsgraad komt vooral doordat De Nederlandsche Bank (DNB) onlangs de rekenrente waartegen de pensioenfondsen hun verplichtingen moeten waarderen heeft aangepast. Als de rente stijgt, hoeft een fonds minder geld te reserveren voor de huidige en toekomstige pensioenbetalingen. Dat heeft een positief effect op de dekkingsgraad.

Het cijfer is nog altijd beneden de wettelijke eis van minimaal 105 procent. “Begin 2013 bekijken we opnieuw hoe we er voor staan. Als dat tegenvalt, moeten we in februari 2013 overwegen of korten van de pensioenen toch noodzakelijk is”, aldus het pensioenfonds.

Het fonds verzorgt de pensioenen van ongeveer 815.000 (oud-)werknemers in de sector bouwnijverheid.

Reageer op dit artikel