nieuws

Het blijft modderen in de bouw

Geen categorie

Het ING Economisch Bureau verwacht voorlopig nog geen verbetering voor de bouwsector. Dat blijkt uit het kwartaalbericht dat gisteren is gepubliceerd. Voor dit jaar verwacht het bureau een volumemutatie van -2% (jaar op jaar). Volgend jaar wordt dat min anderhalf.

Het blijft modderen in de bouw

 

Sectoren die afhankelijk zijn van de binnenlandse vraag blijven volgens het rapport onder druk staan. ‘Nieuwe bezuinigingen en lastenverzwaringen zorgen voor een lagere koopkracht waardoor de consument minder uitgeeft. Vooral de detailhandel, horeca en bouw ondervinden hiervan de gevolgen. De groothandel, industrie en transport vertonen naar verwachting in 2013 weer een lichte groei. Deze meer op het buitenland gerichte sectoren lijden minder onder de gevolgen van koopkrachtverlies en een onzekere consument.’

Schuwe huizenkopers

De aanhoudende economische en politieke onzekerheid houdt potentiële huizenkopers volgens het rapport schuw. Dit zet de verkoop en bouw van nieuwe woningen verder onder druk. Minder investeringen of het vooruitschuiven van investeringen in infrastructuur door gemeenten en provincies schaadt naast de bouwproductie ook zakelijke dienstverleners zoals ingenieursbureaus.

Overigens hebben ingenieursbureaus en weg- en waterbouwers de afgelopen jaren geprofiteerd van naar voren gehaalde overheidsopdrachten die de economie moesten stimuleren.

 

Reageer op dit artikel