nieuws

KCAP en Ateliers 115 realiseren duurzaam kantoor in Frankrijk

Geen categorie

KCAP Architects & Planners heeft samen met het Franse architectenbureau Ateliers 115 het kantoorgebouw ETIK in Boulogne-Billancourt opgeleverd.

KCAP en Ateliers 115 realiseren duurzaam kantoor in Frankrijk

 

 

 

 

 

Het ontwerp van KCAP en Ateliers 115 biedt ruimte aan 10.000 m2 kantooroppervlak en 500 m2 commerciële faciliteiten, verdeeld over acht verdiepingen boven het maaiveld. In vier ondergrondse verdiepingen bevinden zich 150 parkeerplekken.

De locatie, Ile Seguin-Rives de Seine, is een voormalig industriegebied in Boulogne-Billancourt in het westen van Parijs langs de rivier Seine. Het gebied diende voorheen als fabriekslocatie voor automobielproducent Renault. Sinds het sluiten van het fabrieksterrein in de vroege jaren 90 wordt het 74 hectare gebied herontwikkeld voor woningbouw, kantoren, winkels en openbare voorzieningen met een bouwvolume van 850.000 m2. Het plan biedt woonruimte aan 12.000 mensen en zorgt voor 10.000 nieuwe werkplekken.

Alle projecten binnen dit nieuw gebied moeten voldoen aan huidige duurzaamheideisen. Het concept voorziet in een massieve en voor een merendeel gesloten zuidgevel waardoor de intrede van zonlicht en warmte gereduceerd wordt. Daglicht komt via twee grote atria tot diep in het gebouw.

Het gebouw staat tussen vier hoofdwegen. Driezijdig wordt het gebouw omhuld met een stenen gevel met verschillende formaten openingen, afhankelijk van de oriëntatie naar de zon. De gebruikte materialen – mineraal breuksteen, beton en glas – vormen een subtiele overgang van het bestaande stedelijk weefsel naar de nieuwe gebouwen.

ETIK werd ontwikkeld door Sodearif voor investor Caisse des Dépôts et Consignations.  Uitgeverij Archibooks (Parijs) heeft naar aanleiding van de oplevering een monografie van ETIK gepubliceerd. Deze is sinds begin september via ISBN 978-2-35733-147-1 verkrijgbaar.

 

Reageer op dit artikel