nieuws

Geslaagd 3D effect dankzij intensief testen

Geen categorie

Het Stadshuis in Nieuwegein is een gestapeld multifunctioneel gebouw waarin ook de bibliotheek, het cwi en diverse winkels zijn gehuisvest. Het Deense architectenbureau 3xN wilde het verschil in publieke en private functies in de gevel tot uitdrukking brengen en ontwierp een gelaagde gevel, bestaande uit een meer open en een meer gesloten deel.

Geslaagd 3D effect dankzij intensief testen

Een uitgebreide serie experimenten met zeefdruk en folies maakte het mogelijk de buitenste laag een driedimensionaal uiterlijk te geven, terwijl zij in feite vlak is. In het septembernummer van de Architect staat uitgebreid beschreven in welke stappen dit proces tot een bevredigend resultaat heeft geleid. Hier alvast een voorproefje:

Driedimensionale voile

De eerste huid werkt als klimaatscheiding, de tweede als zonwering- en privacyscherm. Deze buitengevel van staal en glas vouwt zich letterlijk om het gebouw en manifesteert zich als een driedimensionale voile die de achterliggende kantoorruimtes afschermt van nieuwsgierige blikken en een teveel aan zonnewarmte. Bij de publieke ruimtes opent zij zich en komt de achterliggende vliesgevel bloot te liggen. Deze is grotendeels gemaakt van lichtgrijs beton en glas.

  

Draperie

Hoewel de buitenste huid vlak is, oogt zij als een draperie. Bij het ontwerpen was het de kunst om de juiste combinatie te vinden van folies en zeefdrukken. Inzet was om een ruimtelijk effect op te roepen en de zon te weren, zonder het doorzicht van binnenuit te verstoren. Om dit effect te bereiken is intensief met marktpartijen samengewerkt.

 

Reageer op dit artikel