nieuws

Fietspassage Rijksmuseum toch deels dicht

Geen categorie

Fietsers kunnen na de heropening van het Rijksmuseum in Amsterdam in 2013 niet altijd gebruikmaken van de passage onder het monumentale gebouw.

Fietspassage Rijksmuseum toch deels dicht

 

 

 

Stadsdeel Zuid in Amsterdam wil de onderdoorgang op enkele momenten sluiten voor fietsers, zo meldde het woensdag. Het stadsdeel gaat in 2013 onderzoeken welke tijdstippen zich het best lenen voor opening van de doorgang voor fietsers. Daarmee komt het stadsdeel deels tegemoet aan de wensen van directeur Wim Pijbes van het Rijksmuseum, die het liefst al het fietsverkeer uit de passage wil weren.

Volgens Pijbes kunnen de fietsers een gevaar opleveren voor het grote aantal bezoekers dat het museum verwacht na de heropening. Zij moeten het Rijksmuseum straks betreden via de passage. Ook wil Pijbes evenementen organiseren in de passage, die volgens hem te mooi is om dienst te doen als fietspad.

Het stadsdeel zal de tunnel de eerste maand na de heropening sluiten voor fietsers om de verkeersveiligheid te onderzoeken. Daarbij wordt vooral gekeken naar voetgangersbewegingen. Brommers en scooters zullen in de toekomst helemaal worden geweerd. Het stadsdeel wil dat bij een gedeeltelijke sluiting wel een volwaardige fietsroute om zowel de linker- als de rechterkant van het museum komt te liggen.

De discussie over de passage woedt al jaren. Het Rijksmuseum moest zelfs het ontwerp voor de nieuwe hoofdentree aanpassen. Het voormalige stadsdeel Amsterdam Oud-Zuid, buurtbewoners en de Fietsersbond meenden dat fietsers de passage moesten kunnen gebruiken als belangrijke route van de Amsterdamse binnenstad naar het Museumplein.

Reageer op dit artikel