nieuws

WORKac winnaar New Holland Island competitie

Geen categorie

De inzending van het Amerikaanse WORKac is de winnaar van de architectuurprijsvraag voor de ontwikkeling van het New Holland Island in Sint Petersburg. Het bureau liet hiermee de ideeën van de anderen genomineerden, David Chipperfield uit Engeland, ons ‘eigen’ MVRDV en Studio 44 uit Rusland achter zich.

WORKac winnaar New Holland Island competitie

 

The Architecture Foundation, nodigden negen bureaus om deel te nemen aan de prijsvraag. De deelnemende bureaus waren behalven de genomineerden: Yuri Avvakumov (Rusland), Alexander Brodsky (Rusland), Dixon Jones (GB), Lacaton & Vassal (Frankrijk) en OMA (Nederland). In een onlangs gehouden tentoonstelling kon het publiek in het Central Naval Museum in Sint Petersburg kennis maken met alle inzendingen. De voorkeur van de bezoekers kwam overeen met de jury, beiden kozen de inzending van WORKac als winnaar.

Het winnende voorstel bestaat uit een openbaar park met verschillende culturele zones die verwijzen naar de rijke culturele geschiedenis van de stad. De nieuwe zones worden ondergebracht in de reeds bestaande gebouwen. Een verhoogde promenade moet de verschillende onderdelen met elkaar verbinden. Het park krijgt recreatieve voorzieningen in de vorm van een waterbassin. In de zomer kunnen de bezoekers flaneren langs een beeldentuin terwijl in de koude winters een overdekte expositieruimte de bezoekers moet verwarmen.

New Holland is een 8 hectare groot eiland omgeven door twee kanalen en een rivier in het hart van Sint-Petersburg, binnen 20 minuten loopafstand van de Hermitage en de stad en andere grote culturele bezienswaardigheden. Het eiland werd bedacht door Peter de Grote in 1719, en werd de eerste militaire haven van Rusland in 1721. Het behoorde sinds de oprichting toe aan de militairen en is in 300 jaar niet toegankelijk geweest voor het grote publiek.

Reageer op dit artikel