nieuws

Wiegerinck en Arup ontwerpen nieuwbouw Wageningen UR

Geen categorie

Wiegerinck architectuur stedenbouw en Arup ontwerpen een nieuw onderwijs- en onderzoeksgebouw voor de Agrotechnology & Food Sciences Group (AFSG) van Wageningen UR (University & Research centre). De ontwerpcombinatie verwierf de opdracht via een Europese aanbesteding.

Wiegerinck en Arup ontwerpen nieuwbouw Wageningen UR

 

De nieuwbouw wordt gerealiseerd binnen het masterplan van de Wageningen Campus. Het gebouw van ongeveer 15.000 m2 omvat ruimten voor onderzoek en onderwijs, voornamelijk in de vorm van laboratoria en (kantoor)werkplekken.

Het gevelontwerp van het gebouw zorgt, in combinatie met de gekozen oriëntatie, voor een maximale lichtopbrengst gekoppeld aan een minimale zoninstraling. Dit maakt het mogelijk om de kantoorruimten natuurlijk te ventileren. Het gebouw wordt aangesloten op het warmte-koude-opslag systeem van Wageningen UR. Hierdoor is een optimale combinatie van verwarming en koeling mogelijk. Alleen voor de onderzoekslaboratoria is mechanische ventilatie met koeling voorzien.

In het gebouw worden acht verschillende leerstoelgroepen ondergebracht. Het ruimtelijk ontwerp beoogt de synergie tussen de medewerkers en studenten van deze groepen te bewerkstelligen.

In het ontwerp van Wiegerinck en Arup toont het uiterlijk van het gebouw zijn innerlijk: een neutrale, flexibele structuur met zichtbaar aanwezig de ruimtelijke hoofdstructuur die binding brengt tussen haar bewoners.

Reageer op dit artikel