nieuws

Vlamingen in Nederlandse woningen

Geen categorie

Er gloort hoop voor de krimpgebieden in Zeeuws-Vlaanderen. Steeds meer Vlamingen kopen een woning in deze provincie of in West-Brabant. De vraag naar woningen onder de twee ton is volgens plaatselijke makelaars verdrievoudigd.

Vlamingen in Nederlandse woningen

 

 

 

 

Dit blijkt uit een studie van de SEV naar de woonvraag van Vlamingen en het aanbod woningen in  Zeeuws-Vlaanderen, West-Brabant en de gemeente Reimerswaal.

Het SEV-rapport ‘Grensoverschrijdend wonen’ beveelt producten aan als een koopservice (eerst huren met het recht op kopen) en klushuizen voor de graag klussende Vlaming om meer Vlamingen te interesseren.

De juridische belemmeringen van belastingen en sociale zekerheid blijken beperkt te zijn. Wel zijn er andere knelpunten. Vlamingen vinden de OV-bereikbaarheid van Zeeuws-Vlaanderen niet goed en moeten wennen aan de Nederlandse bouwstijl met grote ramen. Ook hebben onze voorzieningen geen goed imago bij de zuiderburen en één systeem voor aanbod van alle huurwoningen ontbreekt. Verder blijkt dat Vlamingen onbekend zijn met de mogelijkheden van wonen in Nederland.

Vijf corporaties in de regio, de provincie Zeeland en de SEV gaven opdracht voor een haalbaarheidsstudie Grensoverschrijdend wonen. Het SEV-rapport geeft advies over kansrijke doelgroepen en de potentie van de woningmarkt.

De SEV voert ook experimenten uit die gericht zijn op het behoud van de lokale bevolking in krimpgebieden. Door woningen samen te voegen, door verpauperde panden aan te pakken en door leeggekomen plekken door sloop een tweede, groener leven te geven.

 

 

Reageer op dit artikel