nieuws

Vastgoedsector hard onderuit

Geen categorie

De belangrijkste Nederlandse vastgoedfondsen sloten gisteren 4 tot 6,5 procent lager. De afgelopen dagen en weken is genoteerd vastgoed nog harder onderuit gegaan dan de rest van de aandelen. Er is geen directe, inhoudelijke aanleiding voor de massale dumping van vastgoedaandelen. Wel is vastgoed als kapitaalsensitieve sector sterk gerelateerd aan de financiële sector. Banken en verzekeraars zijn hard afgestraft voor het bezit van obligaties uit problematische eurolanden. De vastgoedfondsen worden hierin meegezogen.

Vastgoedsector hard onderuit

Zo is Unibail-Rodamco, een van de grootste vastgoedbedrijven van Europa, binnen een maand bijna 20 procent van zijn beurswaarde verloren: van bijna 160 euro noteerde het aandeel gisteravond na sluiting nog maar 130 euro. De portfolio van Unibail-Rodamco had op 30 juni van dit jaar nog een totale waarde van 24,8 miljard.

Nederlands bedrijf grootste verliezer

Het Nederlandse VastNed Retail was gisteren een van de grootste verliezers op de beurs. Het bedrijf mocht een verlies noteren van 6,42 procent.

Donkergrijze maandag

De AEX-index sloot gisteren weer lager, voor de elfde dag op rij. De AEX sloot 4,4 procent in de min op 283,36 punten. De MidKap-index daalde 5,7 procent tot 446,39 punten. Gisterochtend leek de afwaardering van de Amerikaanse kredietwaardigheid dit weekend en de zorgen over de Europese schuldencrisis nog niet tot een zwarte dag op de Europese beurzen te leiden. Maar aan het eind van de dag werd de vrees van een beursbloedbad toch bewaarheid. De beurs van Londen daalde 3,4 procent, die van Parijs 4,7 procent en die van Frankfurt zelfs met 5 procent.

Bron: Vastgoedmarkt.nl

Reageer op dit artikel