nieuws

Van Bergen Kolpa geselecteerd voor WAF Award

Geen categorie

Van Bergen Kolpa Architecten dingt met twee projecten mee naar een World Architecture Festival 2011 People Choice Award in de categorieën Housing en Future Landscape. Andere kanshebbers zijn onder andere Bjarke Ingels Group en Robert A.M. Stern.

Van Bergen Kolpa geselecteerd voor WAF Award

 

In de categorie Housing gaat het om het project Co Housing Hoogvliet. Sociale cohesie in de tuinstad. Het betreft zestien eengezinswoningen met individuele tuinen, gegroepeerd rond een gezamenlijke open ruimte. De centrale tuin dient als ontmoetingsplaats of als speelplek voor buurtkinderen. Collectieve middelen, zoals regenwater en composteerbaar afval worden gebruikt voor bewatering en bemesting. Aan de ingang van de behuizing is ruimte voor het parkeren van auto’s en fietsen. De blokken van drie, vier of vijf woningen zijn georiënteerd op de zon, de tuinen en het nabijgelegen kanaal.

Co Housing Bergen Kolpa 

Het appartementencomplex ‘De Tuinkamers’ maakt deel uit van het Co-Housing project. Het gebouw huisvest 37 kleine appartementen voor mensen die geestelijk gehandicapt zijn en collectieve voorzieningen en 24-uurs begeleiding nodig hebben. Ook hier is een collectieve buitenruimte aangebracht. In het complex wonen ook jongere die voor hun affiniteit zijn geselecteerd met de bewoners van de kwetsbare groep. Samen delen ze een ‘fiets-room’, een ‘sport-kamer’ en een ‘hang-out room’. Een breed trappenhuis bij de hoofdingang verbindt alle functies, van de collectieve keuken en de woonkamer binnen het gebouw, de ontmoetingsplaats buiten en de overhangende balkon met uitzicht op de tuinen en het kanaal.

Park Supermarkt dingt naar de publieksprijs in de categorie Future Landscape. Het ruimtelijke ontwikkelingsmodel van Van Bergen Kolpa Architecten gaat uit van een landschappelijke supermarkt gelegen in de stadsparken van de Randstad. De Nederlandse voedselproductie is afkomstig uit de polderlandschappen en juist deze locaties staan onder druk van stijgend grondwater en klimaatsveranderingen. Van Bergen Kolpa vraagt zich in deze studie af of de gebieden in de Randstad een nieuwe rol in voeding en recreatie kunnen spelen.

Park Supermarket Bergen Kolpa 

Het park is opgezet rond voedsel en de consumenten van de Randstad. Op goed bereikbare plekken als Midden Delfland en gebaseerd op de grondsoorten (veen en klei), nieuwe klimaatzones en de verhoogde waterstanden wordt een nieuw landschap geïntroduceerd. Op de agrarische stadstuinen wordt de inhoud van een moderne supermarkt geteeld en verkocht. Elke afdeling kent zijn eigen karakteristieke opbouw en productsoort afgestemd op de 170 verschillende nationaliteiten die zich in de Randstad bevinden.

Op beide projecten kan via de site van het World Architecture Festival worden gestemd: Co Housing Hoogvliet, Park Supermarket.

De winnaars van de publieksprijzen en andere prijzen worden tijdens het World Architecture Festival op 4 november bekendgemaakt. Bekijk het overzicht van alle genomineerden.

Reageer op dit artikel