nieuws

Rabobank toont kunst aan de stad

Geen categorie

In het nieuwe kantoor van de Rabobank Nederland aan de Croeselaan in Utrecht is een belangrijke rol weggelegd voor de kunstcollectie. In het interieurontwerp van Sander Architecten, dat het kantoor opvat als een stad met verschillende wijken, is een zogenaamde Kunstzone opgenomen. Deze is toegankelijk voor zowel medewerkers als bezoekers, en via de hoge glazen gevels aan de straatzijde zichtbaar naar de stad.

Rabobank toont kunst aan de stad

 

Piet van Schijndel, lid van de Raad van Bestuur van de Rabobank Groep, vertelt in het juli-augustusnummer wat het belang is van kunst voor de bank. Hij ziet het beschermen van cultuur als een maatschappelijke plicht. Waar vroeger de kerk en de adel zich opwierpen als mecenassen, is dat nu de rol van banken en verzekeraars.


De nieuwe toren aan de Croeselaan is ontworpen door Kraaijvanger Urbis.

Het belang dat de Rabobank hecht aan haar kunstcollectie, komt tot uiting in de transparante, witte Kunstzone van het nieuwe kantoor. Deze is door William Russell van het Britse ontwerpbureau Pentagram ingericht met torenhoge, houten tentoonstellingskasten.
Medewerkers en bezoekers kunnen via de grote vides de exposities bekijken, en via de entree de ruimte binnenwandelen. De bank toont haar kunst aan de stad via de hoge glazen gevels aan de straatzijde. De kunstcollectie wordt hier in wisselende opstellingen gepresenteerd en dient als plek voor ontmoeting en inspiratie.

 
Op het Plein is de wand-annex-glazen vitrinekast de blikvanger.

Ontwikkeling

De Rabo Kunstcollectie beperkt zich niet tot bepaalde disciplines, maar volgt kunstenaars gedurende hun ontwikkeling. De collectie bevat daarom zowel tweedimensionale als driedimensionale unieke werken zoals tekeningen, schilderijen, fotowerken, beelden, wandobjecten en multimedia installaties.

Ook een groeiend aantal lokale Rabobanken verzamelt kunst en volgt daarin het beleid. Iedere Rabobank bouwt zo aan een kunstcollectie waarin de couleur locale een eigen toevoeging is. De bank wil haar kunstcollectie niet alleen fysiek toegankelijk maken, zij bedenken ook bij elke tentoonstelling een publieksprogramma.

Delftsblauw uit China

Niet publiek toegankelijk, maar alleen te zien voor de medewerkers, is het kunstwerk ‘On the departure and the arrival’ van de Chinese kunstenaar Ni Haifeng. Deze is ondergebracht in een blikvanger op het Plein, gelegen in de plint van het nieuwe kantoorgebouw: een wand annex glazen vitrinekast ontworpen door Sander Architecten.

In dit verticale museum staan in porselein uitgevoerde gebruiksvoorwerpen, zoals een schaar, een fles Glassex en een strijkijzer, beschilderd met Delftsblauwe motieven. Ook de achtergrond van het werk kreeg een plaats in het interieur: foto’s en een film van ‘the making of’ zijn te bekijken in de ruimte achter de kast.

 
Achter de vitrinewand is ‘the making of’ het kunstwerk On the departure and the arrival te zien.

Expositie Imagine Being There

Momenteel is de expositie Imagine Being There te zien in de Kunstzone. Titel en thema van deze tentoonstelling zijn ontleend aan een van de bekendste kunstwerken uit de Rabo Kunstcollectie, Imagine Being There (2005) van Martin en Inge Riebeek. Zij vragen zich af hoe het Paradijs er uit ziet. Is dat een universeel beeld, of verschilt het per persoon, cultuur of samenleving?

Kunstenaars als Job Koelewijn, Mark Manders, Rob Birza, Fiona Tan, Yinka Shonibare, Navid Nuur, Lara Schnitger, Fernando Sánchez Castillo, Alicia Framis, Hans Op de Beeck, Aernout Mik, Karen Sargsyan, Helen Verhoeven, Koen Vermeule en Pieter Laurens Mol brengen de meest uiteenlopende werelden bij elkaar: verre en nabije, reële en bedachte, fysieke en virtuele. Om zo dieper door te dringen in een alsmaar complexere werkelijkheid.

De expositie is te zien tot 9 september aan het kantoor aan de Croeselaan 18 in Utrecht. Het is gratis toegankelijk voor iedereen, op alle werkdagen van 9 tot 19 uur.


Het werk On the departure and the arrival van de Chinese kunstenaar Ni Haifeng bestaat uit voorwerpen die inwoners van Delft ter beschikking stelden en die in China zijn uitgevoerd in porselein. 

Reageer op dit artikel