nieuws

Prijsvraag ‘Wegh der Weegen’

Geen categorie

De landelijke erfgoedvereniging Bond Heemschut bestaat 100 jaar. Dit jubileum wordt gevierd met verschillende activiteiten waaronder een ideeënprijsvraag voor enige vakken van de ‘Wegh der Weegen’.

Prijsvraag ‘Wegh der Weegen’

 

 

 

Tussen Amersfoort en Utrecht loopt de ‘Wegh der Weegen’, de huidige Amersfoortseweg. Ooit, in 17e eeuw, bedoeld als belangrijke verkeersader en ook als verbinding tussen de buitenplaatsen die langs de weg zouden moeten ontstaan. Er werd een kaarsrecht tracé uitgezet, gebruik maken van de bestaande hoogteverschillen. De weg werd 60 meter breed en 10 km lang met percelen van 400 x 400 meter. Deze grootste onderneming kwam niet van de grond, ondanks de aanleg van enkele buitenplaatsen als Zandbergen en Beukbergen.

Na het Rampjaar 1672 stagneerde de ontwikkeling. Ruim tweehonderd jaar bleef het stil langs de weg door de heidevelden. Pas in de loop van de negentiende eeuw kwamen hier militaire kampementen. Met de komst van de spoorwegen volgden villaparken, kazernes, gezondheidsinstellingen en horeca, vaak met opvallende, karakteristieke architectuur. Na de aanleg van de A28 volgde ook bebouwing met minder allure. De vakkenindeling is nu nog steeds zichtbaar.

De ideeënprijsvraag richt zich op de plaats waar het oorspronkelijke 17e eeuwse concept het meest lijkt te zijn aangetast, te weten de aansluiting van de van Weerden Poelmanlaan en de Richelleweg op de huidige N237 nabij de kern Soesterberg.

De prijsvraag staat open voor architecten en studerende stedebouwkundigen, landschapsarchitecten, architectuurhistorici en historisch geografen. De bijdragen worden gepubliceerd en tentoongesteld in 2012, het jaar van de buitenplaats.

Aanmelden kan tot 1 oktober 2011

Klik hier voor inschrijven en informatie

 

Reageer op dit artikel