nieuws

Glaskap Scheepvaartmuseum Amsterdam

Geen categorie

Voor het Scheepvaartmuseum in Amsterdam heeft het Brusselse bureau Ney + Partners een grote overkapping ontworpen en gebouwd. In de rubriek Techniek van het juli / augustusnummer bespreekt Philip Allin deze kap van glas en staal, die niet alleen groot en ingewikkeld is, maar ook elegant.

Glaskap Scheepvaartmuseum Amsterdam

 

Begin deze eeuw bleek het vierkante gebouw van het Scheepvaartmuseum niet meer aan moderne eisen te voldoen, waaronder die van klimaatbeheersing, oriëntatie en ruimtelijke indeling. Dok architecten kreeg opdracht om het herontwerp vorm te geven. Liesbeth van der Pol stelde dat er ruimte moest komen om de verwachte groei in het aantal bezoekers aan te kunnen en dat hedendaagse museumgangers een overzichtelijke indeling willen, waar zij snel en effectief doorheen kunnen lopen. Zij maakte het ontwerp met een nieuw overkapt atrium, dat een belangrijke rol speelt als spil in het museum.

 

Voor de constructie werd raad gezocht bij Ney + Partners, dat de lichtgebogen kap bedacht van stalen spanten en glasvlakken. In de kap is bijna 150 ton staal verwerkt, dat vorm krijgt in ribben van samen 2200 meter lang. Daarop liggen ruim duizend glasplaten met een gewicht van zestig ton. Het glas is, vooral in de hoekpunten, verschillend vormgegeven en in totaal zijn 6000 onderdelen gebruikt. Hoe één en ander is uitgewerkt, leest u in de Architect 07/08.

Reageer op dit artikel