nieuws

BMW Guggenheim Lab door Atelier Bow-Wow

Geen categorie

In New York is op 3 augustus het BMW Guggenheim Lab geopend. Atelier Bow-Wow ontwierp de modulaire structuur die de komende twee jaar nog doorreist naar onder meer Berlijn en Mumbai. Het Lab bestaat uit een opgetilde rechthoek van stalen balken, omwikkeld met gaas van koolstofvezel. Er gaan de komende maanden interactieve sessies plaatsvinden met als overkoepelend thema ‘Stedelijk comfort en maatschappelijke verantwoordelijkheid’.

BMW Guggenheim Lab door Atelier Bow-Wow

Alhoewel de vorm van het door Atelier Bow-Wow ontwikkelde Lab generiek is, is goed nagedacht over de uitwerking en detaillering. Door gebruik te maken van koolstofvezel, is het gewicht van de draagstructuur aanzienlijk gereduceerd waardoor het gebouwtje goed te vervoeren is per vliegtuig. De open ruimte onderin is de negatieve aanwezigheid van de opgetilde rechthoekige doos die onderdak biedt aan alle technische faciliteiten, waaronder een groot beeldscherm en verlichting. Middels gordijnen kunnen evenementen meer of minder worden afgeschermd van de straat.

Zes jaar durend programma

Het reizende programma van het BMW Guggenheim Lab bestaat uit drie delen van twee jaar. Elke twee jaar zal het lab in een ander paviljoen zijn onderkomen hebben. Het is nog niet bekend welke architecten de komende twee paviljoens zullen ontwerpen.

Zones Urbaines Sensibles

De rode draad in het Lab-programma wordt verzorgd door het Rotterdamse bureau ZUS. Speciaal voor dit evenement ontwierpen Elma van Boxel en Kristian Koreman Urbanology: een rollenspel waarin bezoekers kunnen uitproberen wat de effecten zijn van inwoners op de stad waarin ze leven. Verder zijn er lezingen door onder andere Elizabeth Diller, Saskia Sassen en Bjarke Ingels.

Volg het Lab

Alle evenementen, lezingen en discussies zijn te volgen op de website van BMW Guggenheim Lab en de sociale media.

Reageer op dit artikel