nieuws

Zuinige straatverlichting met omgevingssensor

Geen categorie

Student Chintan Shah van de TU in Delft heeft een systeem ontwikkeld waarmee hij het energieverbruik van straatverlichting tot 80% kan verminderen. Het werkt onder meer met omgevingssensoren.

Zuinige straatverlichting met omgevingssensor

Als er niemand in de buurt is, dimt de verlichting naar twintig procent van zijn vermogen. Wanneer er iets of iemand aan komt, schakelt het systeem over naar honderd procent. Doordat de lampen draadloos met elkaar zijn verbonden, gaat dan meteen een rij lampen aan. Je kijkt dus nooit in een donker gat, maar in een lichtgevend gebied dat zich voor je ontvouwt. Het draadloze communicatiesysteem dat hiervoor nodig is, kan tevens storingen doorgeven aan een centrale. Daardoor kan op onderhoud worden bespaard.

Op het systeem is patent aangevraagd. De universiteitscampus van de TU Delft wordt intussen reeds voor een deel van de verlichting voorzien.

De techniek is nog wel in ontwikkeling, om problemen met de beweging van takken en dieren op te lossen. Shah denkt binnen vijf jaar geld te gaan verdienen met zijn vinding.

Reageer op dit artikel