nieuws

Rankste wolkenkrabber ter wereld te hoog gegrepen

Geen categorie

De Chicago Spire is het hoogste slachtoffer van de recessie. Voor projectonwikkelaar Shelbourne Developments van de Ier Garrett Kelleher bleek de woontoren van 150 etages letterlijk te hoog gegrepen.

Rankste wolkenkrabber ter wereld te hoog gegrepen

 

 

 

De ranke spiraal van staal en glas, een ontwerp van Santiago Calatrava, had deze zomer het hoogste gebouw van Amerika moeten zijn. Op de bouwplaats aan de boorden van Lake Michigan zit nu alleen een gat met daarin de zwaarste fundering die ooit voor een wolkenkrabber is aangelegd.

Uitnodiging aan terroristen

Het plan van Kelleher om voor ca 1.6 miljard euro de hoogste woontoren van de wereld te bouwen, viel in 2006 in Chicago in goede aarde. De stad beschouwt zichzelf als de ‘home of the skyscraper’. Het 610 meter hoge ontwerp van Calatrava zou de bekroning zijn van Chicago’s skyline. De meeste weerstand tegen de Spire kwam van Donald Trump die in Chicago net begonnen was met de bouw van de 425 meter hoge Trump International Hotel and Tower. De vastgoedmagnaat vond de Spire een uitnodiging aan terroristen om in Chicago toe te slaan. Bovendien wees Trump erop dat Kelleher geen enkele ervaring had met het financieren van een groot bouwproject als de Spire.

Kaartenhuis

Toen de fundering van de Spire in 2008 klaar was, had Kelleher ongeveer 350 van de 1200 appartementen verkocht. Maar halverwege 2008 sloeg de financiële crisis toe en vlak daarna zakte de markt volledig in elkaar. Tot overmaat van ramp raakte de Anglo Irish Bank, waarvan Kelleher had geleend, op de rand van het bankroet door de crisis in Ierland. Het kaartenhuis van Kelleher begon in te storten.

Bron: Cobouw

Reageer op dit artikel