nieuws

Printbare zonnecel op papier

Geen categorie

De ontwikkeling van zonnecellen gaat in een rap tempo. De laatste tijd gaat veel aandacht uit naar het produceren van printbare en vouwbare cellen. Gisteren presenteerde een team onderzoekers van de MIT voor het eerst een techniek die het maken van een zonnecel in de toekomst zo makkelijk maakt als het uitprinten van dit nieuwsbericht. Cellen kunnen worden geprint op papier, plastic en zelfs textiel.

Printbare zonnecel op papier

Het onderzoeksteam is erin geslaagd om een productietechniek te ontwikkelen die geen gebruik maakt van extreem hoge temperaturen of een ingewikkeld proces met vloeistoffen, maar die onder relatief milde omstandigheden plaatsvindt. Door te werken met verdampte stoffen kan het materiaal onder een temperatuur van maximaal 120 graden Celsius worden verwerkt, waardoor kwetsbare en dunne ondergronden als papier, textiel en plastic kunnen worden gebruikt. Dit wordt gemeld op de website van de Technische Universiteit van Massachusetts.

Goedkoop en robuust

Bijkomend voordeel van de ontwikkelde technologie is dat hij relatief goedkoop en robuust is. In het rapport, dat in het online tijdschrift Advanced Materials is gepubliceerd, wordt beschreven hoe een zonnecel geprint op een gewone PET-fles duizenmaal werd gevouwen zonder noemenswaardige afname van rendement. Ook zijn de eerste geprinte exemplaren na ruim een jaar wederom getest. Hierbij werd geen afname in rendement gemeten, wat de duurzaamheid van de techniek onderstreept.

Toepassing op gebouwen

Het hoofd van het onderzoeksteam, Electrical Engineering Professor Vladimir Bulović, verklaart dat deze technologie het mogelijk maakt om een record aantal watt per kilogram te produceren en dat het printbare oppervlak potentieel eindeloos is. Hierdoor ontstaat een heel nieuw scala aan toepassingen voor zonnetechnologie, ook in de architectuur. Ingewikkelde draagconstructies om de zware panelen op hun plek te houden zijn straks verleden tijd. Volgens de onderzoekers zijn de kosten voor de constructie en infrastructuur van traditionele zonnepanelen vele malen groter dan de kosten van de panelen zelf. Zonwering met daarop zonnecellen direct aangebracht, kost slechts een duizendste van een soortgelijke constructie met traditionele panelen.

  

Vacuüm

Er zitten nog wel een paar nadelen aan de technologie. Zo kan de cel niet in één keer worden geprint, maar zijn er vijf stappen nodig voordat de cel klaar is. Daarnaast moet de cel een aantal keren gelamineerd worden en vindt het hele proces plaats in een vacuüm-ruimte. Ook hebben de cellen een rendement van slechts één procent. Een standaard zonnecel heeft een rendement van tussen de vijf en vijftien procent. De onderzoekers melden echter dat een verhoging van het rendement een kwestie van doorontwikkelen is.

 

 

Reageer op dit artikel