nieuws

Vervolg Bijlmerflat Kleiburg

Geen categorie

In april presenteerde woningstichting Rochdale, eigenaar van de Bijlmerflat in Kleiburg vier partijen die kans maakten om het gebouw over te nemen. Inmiddels hebben drie van de vier geselecteerde partijen hun (uitgewerkte) plannen omtrent de herontwikkeling ingediend bij de woningstichting. Één van de partijen, Dijkhuis Vastgoed Management (DVM) heeft zich teruggetrokken.

Vervolg Bijlmerflat Kleiburg

 

 

Nu gaat Rochdale kijken naar de financiële haalbaarheid, de zekerheid die partijen kunnen bieden dat de plannen in zijn geheel kunnen worden uitgevoerd, én de bijdrage die de vernieuwde flat en zijn bewoners levert aan de verbetering van de buurt. Op basis van deze criteria wordt besloten of herontwikkeling haalbaar is, en zo ja welk plan daarvoor het beste in aanmerking komt.

De woningcorporatie was aanvankelijk van plan Kleiburg te renoveren, maar kondigde eind vorig jaar aan de flat te willen slopen. Door de economische crisis was er geen geld meer voor de opknapbeurt. Onder meer de lokale politiek in Amsterdam-Zuidoost was daar niet blij mee.

Rochdale liet vervolgens weten de flat voor een symbolisch bedrag van 1 euro over te dragen aan een partij die levensvatbare plannen heeft om het gebouw op te knappen en te exploiteren. De afgelopen maanden meldden zich bijna vijftig partijen. Daarvan mochten er vier met een uitgewerkt plan komen.

De vier plannen zijn afkomstig van 1. DVM (Dijkhuis Vastgoed Management BV) & Van Schagen Architekten 2. Consortium De Flat (Hendriks CPO, Vireo Vastgoed, Hollands Licht, KondorWessels Vastgoed) 3. Lingotto Ontwikkeling BV / Van Wijnen West BV / Van Ieperen Groep BV / Dick van Gameren Architecten 4. M.J. De Nijs Projectontwikkeling / UBA Projectontwikkeling / DOK Architecten. De eerst genoemde partij heeft zich inmiddels teruggetrokken, omdat de risico’s voor hun te groot zijn om voldoende rendement op het project te behalen.

Vervolgtraject

Samen met het stadsdeel Zuidoost gaat Rochdale de gepresenteerde businessplannen tegen het licht houden. Van de partijen hebben ook enkele aangegeven dat de herontwikkeling van Kleiburg financieel erg ingewikkeld wordt. Uiterlijk 1 september 2011 neemt Rochdale een besluit over het al dan niet voornemen tot overdracht van de flat aan een van de drie partijen.

Reageer op dit artikel