nieuws

Verleden en toekomst in beton verweven

Geen categorie

Net zoals zo veel Franse steden kampt Firminy met een teruglopend inwonersaantal. Ooit dacht het stadje door de florerende metaalindustrie in de streek uit te groeien naar 75 duizend inwoners. Die metaalindustrie is ter ziele gegaan en tegelijkertijd het aantal inwoners, 18 duizend. Het stadje ziet zijn toekomst wel ‘groots’ tegemoet nu de betonnen bouwwerken van Le Corbusier die Firminy rijk is zijn voorgedragen voor de werelderfgoedlijst.

Verleden en toekomst in beton verweven

Le Corbusier maakte in die rijke’ jaren, vier ‘erfstukken’ die na zijn dood in 1965 nog steeds in de belangstelling staan. De kerk Saint-Pierre, het Maison de la Culture en het stadion met zijn tribune vormen het Centre de récréation du corps et de l’esprit, Centrum voor ontspanning lichaam en geest) en flatgebouw le Corbu. Allen uitgevoerd in beton, kenmerkend voor Le Corbusier.

Zoals vaak zijn de projecten van Le Corbusier spraakmakend. Zelfs zo spraakmakend dat het kerkje, door geldgebrek en een dispuut met de lokale bisschop, pas in 2006 is opgeleverd. Helaas wordt het kerkje, door de financiële injectie van de stad en de agglomeratie bij de bouw, zelden voor kerkdiensten gebruikt. Het Franse beginsel laïcité (scheiding van kerk en staat) verhinderd dit, omdat het gebouw door de overheid is gefinancierd mag het gebouw niet als kerk worden gebruikt.

Firminy Centre de récréation du corps et de l’esprit

Ook de andere projecten zijn (nog) in gebruik, zo wordt Le Corbu bewoond door mensen met verschillende achtergronden. Het was de bedoeling dat Firminy-vert, zoals de stadsuitbreiding heette, drie van dergelijke flats zou krijgen. Omdat al snel duidelijk was dat de bevolkingsgroei terugliep en het in het begin moeilijk was bewoners voor het flatgebouw te krijgen werden de andere twee geschrapt.

Kenmerkend in dit ontwerp zijn de brede, kleurige binnenstraten en de twee verdiepingen tellende appartementen. Door het teruglopende inwonersaantal staat de kleuterschool op de bovenste verdieping al twintig jaar leeg. Wel zijn er plannen om hier een restauratie-atelier te maken waar studie wordt gedaan naar het behoud van architectuuraal erfgoed.

Morgen, 25 juni, vergadert de Unesco-commissie voor het Werelderfgoed. Dan wordt het huidige Werelderfgoed beoordeeld en over nieuwe aanmeldingen besloten. Firminy heeft samen met achttien andere gemeenten waar door Le Corbusier ontworpen gebouwen staan, een dossier opgesteld om een plaats te verwerven op de Werelderfgoedlijst.

Bron: de Volkskrant

 

Reageer op dit artikel