nieuws

Tentoonstelling De Nieuwe Oogst 2010 opent de deuren

Geen categorie

Volgende week vrijdag opent de tentoonstelling De Nieuwe Oogst 2010 de deuren in de Design Vlaanderen Galerie. Deze loopt van 10 juni tot en met 14 augustus 2011. Sinds enkele jaren is Design Vlaanderen ook actief rond service design.

Tentoonstelling De Nieuwe Oogst 2010 opent de deuren

 

 

 

Design Vlaanderen zoekt voortdurend naar ontwerptalent, actief in de hedendaagse toegepaste kunsten zoals glas, keramiek, textiel, meubelen, maar ook in de grafische vormgeving, de industriële vormgeving of in zeer recente, nog vrij onbekende disciplines als service design. Twee maal per jaar worden er tijdens de Lente- en Herfstselecties ontwerpers door een externe jury opgemerkt en erkend. In 2010 werden er maar liefst 25 ontwerpers erkend en opgenomen in de database van Design Vlaanderen, waaronder drie service designers.

Wat is dat nu precies, service design?

Ingrid Vandenhoudt, specialiste in service design bij Design Vlaanderen, definieert het als volgt: Service design is een methode om de kwaliteit van de dienstverlening te verbeteren. Ze vertrekt vanuit het mensgericht denken, dus echt vanuit de noden en wensen van de gebruiker. Samen met de gebruiker wordt naar oplossingen gezocht. Service design biedt een integrale kijk op de dienstverlening. De hele beleving van de gebruiker komt aan bod. Hiervoor werken verschillende disciplines als antropologie, strategie en design, samen. Service design garandeert een grote doeltreffendheid omdat het bedrijf en de gebruiker betrokken worden en omdat service designers snel visualiseren, waardoor er ook snel kan getest worden. Door dit proces kunnen diensten en processen beter op elkaar afgestemd worden en ontstaat er betrokkenheid tussen aanbieder en gebruiker. Vaak ontstaan er eenvoudige oplossingen en krijg je snel resultaat.

De Service Design Toolkit

In de tentoonstelling De Nieuwe Oogst 2010 tonen Johan Bonner (Pars Pro Toto), Kristel Van Ael (Namahn) en Caroline Van Cauwelaert (Yellow Window) enkele recente projecten, waaronder de Service Design Toolkit. Deze toolkit, een concept van Kristel Van Ael en Caroline Van Cauwelaert, is in samenwerking met Design Vlaanderen en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) ontwikkeld om service design bij steden en gemeenten en hun organisaties te introduceren. De grafische vormgeving is van de hand van Saskia Wierinck (Barlock).

Reageer op dit artikel