nieuws

Actuele toekomstige opgaven voor architecten

Geen categorie

Op 23 juni worden zeven ontwerpstudies gepresenteerd die de afgelopen periode zijn onderzocht door BNA Onderzoek. Alle gepresenteerde studies gaan over actuele thema’s die het toekomstige werkveld van architecten gaan bepalen. De presentaties vinden plaats in vier sessies.

Actuele toekomstige opgaven voor architecten

 

 

De presentaties vinden plaats in vier sessies:

1. Acupunctuur voor de bestaande stad: twee projecten die zich richten op de bestaande stad en die laten zien hoe de stad kan worden opgewaardeerd door micro-ingrepen, kleinschalige impulsen, en vooral ook door kruisbestuiving en samenwerking.

Gepresenteerde projecten:
UrbaDOT (Een studie naar transformatie van laatnaoorlogse wijken door M3H architecten, HOSPER en GIDZ)
Campus without boundaries (Dit onderzoek richt zich op mogelijke kruisbestuiving tussen onderwijs en stad) door Burton Hamfelt Architectuur Stedebouw Prototypes en OeverZaaijer architectuur en stedenbouw)
Sprekers: Marc Reniers, Burton Hamfelt en Pieter van Wesemael

2. Een beter schoolgebouw: twee onderzoeksprojecten over het ontwerpen van een goed schoolgebouw. Daarbij wordt in een van de projecten gekeken naar het functioneren van schoolgebouwen een aantal jaar na de oplevering, en wordt in het andere project gewerkt aan ontwerpmiddelen voor frisse, functionele en eigentijdse gebouwen, voortbordurend op de oude typologie van de openluchtschool.

Gepresenteerde projecten:
Luisteren naar schoolgebouwen (Dit project is een samenwerkingsverband van BNA Onderzoek, ICS adviseurs, BBA Binnenmilieu/TUE en de publicisten Ton Verstegen en Dolf Broekhuizen)
De openluchtschool van de toekomst (Het onderzoeksteam onder de leiding van Micha de Haas gaat in een ontwerponderzoek op zoek naar concepten voor de openluchtschool van de toekomst)
Sprekers: Gert Grosfeld, Angie Abbink en Harry Vedder

BNA Onderzoek

3. Hoe bouwt de particuliere opdrachtgever?: presentatie van een veldonderzoek naar en debat over een nieuwe bouwpraktijk, waar verschillende particulieren hun wilde of juist saaie woonwensen naast elkaar realiseren – en de betekenis hiervan voor de architect.

Gepresenteerde projecten:
Hoe bouwt de particuliere opdrachtgever? (Onderzoek van de Gemeente Almere en architect Florian Eckardt)
Sprekers: Art Zaaijer, Florian Eckardt, Jacqueline Tellinga, Laura Weeber, gespreksleiding Fred Schoorl

4. Kantoren revisted: over de actuele opgave van het herbestemmen van de miljoenen vierkante meters aan leegstaande kantoorruimte in Nederland. Twee teams hebben zeer specifieke invullingen hiervoor onderzocht: een keer vanuit de woonzorg-vraag en een keer vanuit de behoeften van een school voor Competentiegericht Onderwijs.

Gepresenteerde projecten:
Kantoren voor zorg (studie naar de herbestemming van kantoorgebouwen voor de zorg)
Een school voor competentiegericht leren in een leegstaand kantoorgebouw in Amsterdam Zuidoost (negen bureaus werkten mee aan de ontwerpstudie: Burton Hamfelt Architectuur en Stedenbouw, Hans Wagner Architecten, FAME, Spring architecten, SP architecten, de Jong Gortemaker Algra, W’land, Harvey Otten en Op ten Noort Blijdenstein architecten)
Sprekers: Eric Huijten, Alfons Hams, Jean Baptiste Benraad

Voorafgaand aan de presentaties gaan Nathalie de Vries (MVRDV, voorzitter programmateam BNA Onderzoek) en Ronald Schleurholts (cepezed, bestuurslid BNA) met elkaar in gesprek over de betekenis en het belang van onderzoek voor de praktijk van architecten, onder leiding van BNA-directeur Fred Schoorl.

 

Reageer op dit artikel