nieuws

50 jaar Berlijnse muur herdacht

Geen categorie

In Berlijn begint vandaag de herdenking van de 50e verjaardag van de bouw van de Berlijnse muur. Burgemeester Klaus Wowereit onthult een reuzenfoto op de plaats van de vroegere grenswachttoren Schlesischer Busch. In totaal komen er op 11 plaatsen in de Duitse hoofdstad zulke foto’s.

50 jaar Berlijnse muur herdacht

 

 

Berlijn was na de Tweede Wereldoorlog opgedeeld in een westelijk deel onder geallieerd gezag en een oostelijk deel onder Russische invloedssfeer. Maar steeds meer inwoners van Oost-Berlijn vluchtten naar West-Berlijn. In de eerste twee weken van juni 1961 ging het al om 10.000 mensen.

Op 15 juni 1961 had de leider Walter Ulbricht van de toenmalige Oost-Duitse republiek DDR nog gezegd dat,”niemand het plan heeft om een muur te bouwen” op de grens. Maar op 13 augustus 1961 begonnen bouwvakkers van de socialistische DDR wel degelijk betonplaten te plaatsen voor een metershoge muur, die moest voorkomen dat nog meer van haar inwoners zouden ontsnappen.

De opdeling door de 155 kilometer lange muur duurde ruim 28 jaar. Pas na de val van het DDR-regime in 1989 ging de muur open. Volgens wetenschappelijk onderzoek stierven 136 mensen door toedoen van de DDR-grenswachten.

Reageer op dit artikel