nieuws

Van opdracht tot ontwerp: Camper Store Londen

Geen categorie

De Spaanse productontwerper Tomás Alonso had nog geen enkele ervaring met interieurarchitectuur toen het Spaanse schoenenmerk Camper hem vroeg de inrichting te verzorgen van hun winkel aan de Londense Shelton Street. Toch gaf de opdrachtgever hem carte blanche. Het ontwerpproces én het resultaat, dat meer op een viswinkel of slagerij lijkt dan op een traditionele schoenenwinkel, is te bewonderen in het meinummer van de Architect interieur.

Van opdracht tot ontwerp: Camper Store Londen

Camper gaf Alonso slechts een paar praktische richtlijnen voor het ontwerp. Alonso hoefde zich niet te houden aan de uitstraling van het bedrijf en de enige informatie die hij kreeg, was dat het om een kleine winkel ging. De locatie was nog niet bekend. Het ontwerp moest wel zo flexibel zijn dat dezelfde elementen in meerdere winkels, maximaal vijf, gebruikt zouden kunnen worden.

 Camper  

Drie soorten tegels

Het inrichten van de winkel duurde een week of zes. En dat is best snel voor een ontwerper die ‘slow design’ voorstaat. Alonso vertelt over het interieur: “het zijn vooral de tegels die karakter geven aan het interieur. Toen Camper me de opdracht gaf, werkte ik net aan een voorstel voor een tegelfabriek. Dat idee vertaalde ik naar het Camper-interieur. Ik heb drie soorten keramische tegels gebruikt. Voornamelijk witte van 10 bij 10 centimeter, plus twee andere soorten; een driehoekige en een ruitvormige.”

Nergens snijden

“Met kleur heb ik perspectief en optische illusies gecreëerd. Het tegelwerk was meteen het lastigste van de klus. Ik wilde namelijk nergens snijden, alleen hele tegels gebruiken. De muren moesten daarom heel precies voorbereid worden. Als ze niet perfect recht werden afgewerkt, of als er werd afgeweken van de berekeningen, ging het mis. Het was millimeterwerk.”

Slimme oplossingen

Door de tijd te nemen voor het vinden van slimme oplossingen, wist Alonso flink te snijden in de kosten voor de inrichting. De architectuurstudio van Camper zelf hielp bij de technische uitwerking van de plannen.

 Camper

Opdrachtgever

Michel Campioni, opdrachtgever voor de Camper store, zegt over het eindresultaat: “Het resultaat heeft ons niet zozeer verbaasd – we wisten hoe het eruit ging zien – maar wel Alonso’s betrokkenheid bij het project. Hij heeft niet alleen het meubilair zelf vervaardigd, maar was ook voordurend op de bouwplaats aanwezig. Deze winkel is ambachtswerk. Het talent straalt door de eenvoud heen.”

Reageer op dit artikel