nieuws

Uitslag Mooi goedkoop wonen in Jabikswoude

Geen categorie

Bauke Tuinstra (TWA Architecten) is met Bouwgroep Dijkstra Draisma de winnaar van de ontwikkelcompetitie ‘Mooi Goedkoop Wonen Jabikswoude, De Zuidlanden in Leeuwarden. Tuinstra sleepte daarnaast ook de publieksprijs in de wacht. Voor de prijsvraag moesten architecten en aannemers een betaalbare woning (max. 160.000 euro v.o.n.) ontwikkelen die naast mooi, ook duurzaam moest zijn.

Uitslag Mooi goedkoop wonen in Jabikswoude

Jabikswoude is een nieuw te ontwikkelen buurtschap in De Zuidlanden. Er wordt gebouwd in meerdere fasen van elk circa 75 woningen. Hiernaast komenzijn er plannen voor zorgwoningen en een appartementengebouw. Het stedebouwkundig plan voor is ontworpen door Franz Ziegler. Het gebied waarvoor de ontwikkelcompetitie geldt bevat onder meer 14 woningbouwblokken van elk ongeveer 10 woningen in een gemengd woonprogramma qua prijsklasse en typologie.

Bauke Tuinstra (TWA Architecten) en Bouwgroep Dijkstra Draisma  maakten drie gebouwen. Elk van de drie gebouwen heeft een eigen identiteit en een eigentijdse variant op de Fries dorpsbouw. De detaillering is met name toegepast in het metselwerk en de de terugspringende kozijnen. De stoepen en de voortuintjes zijn gefifferentieerd vormgegeven en ook aan de bergingen is aandacht besteedt.

Door gebruik te maken van de zijingangen van de hoekwoningen ontstaat een grotere diversiteit aan woningtypes. De woningen zijn eventueel uit te breiden met een berging aan de achtergevel. Daarnaast zijn de woningen voorzien van kloeke kappen, royale dakkapelen en grote ramen. Volgens de jury is het plan “compleet en zorgvuldig vormgegeven.” Het is het meest optimistische plan”, merkte de jury op. “Zij hebben laten zien dat het mogelijk is om met een beperkt budget mooi én duurzaam te bouwen. “

De tweede prijs ging naar Silvester Adema van Adema Architecten met Burggraaff Bouw. Een nominatie ging naar Wijffels Architecten samen met Van der Werf’s Bouwbedrijf.

Tentoonstelling

De maquettes van de ontwerpen zijn nog tot 20 mei te bekijken in de hal van het stadskantoor Leeuwarden (Oldehoofsterkerkhof 2).

Reageer op dit artikel