nieuws

TU Delft in China

Geen categorie

De TU Delft heeft een research-dependance in Beijing geopend. De TU Delft is daarmee de eerste Nederlandse universiteit die een dergelijk initiatief ontplooit in China. De dependance gaat onderzoek doen naar led-verlichting, de zeer energiezuinige technologie die de komende decennia een steeds grotere rol zal spelen. Vice-premier Maxime Verhagen (Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) verrichtte de officiële opening.

TU Delft in China

De naam van de nieuwe dependance is Delft University of Technology – Beijing Research Centre, gevestigd bij het Institute of Semiconductors van de Chinese Academy of Science (CAS).

Onderzoek

In de eerste fase van de samenwerking zal de dependance van TU Delft een aantal promovendi aanstellen, die na afronding van de studie een TU Delft-diploma zullen krijgen. De promovendi gaan onderzoek doen naar betere led-verlichting en worden daarin begeleid door hoogleraren van zowel de TU Delft als CAS. Het wetenschappelijke programma wordt gecoördineerd door prof. Guo Qi Zhang, deeltijdhoogleraar aan de TU Delft.  

Energiezuinig

Led-verlichting is een belangrijk onderwerp in China en de rest van de wereld. Doordat de led’s zeer energiezuinig zijn en een lange levensduur hebben, kunnen ze naar verwachting de uitstoot van honderden miljoenen tonnen CO2 voorkomen.

Potentiële markt van miljarden

De verlichtingsbron is sinds de jaren negentig populair, want toen werd het mogelijk om led’s in allerlei kleuren uit te zenden. Sindsdien groeit het aantal toepassingen snel en zijn led’s nu al te vinden in straatverlichting en autokoplampen. De ontwikkeling en verbetering van led-verlichting is naast een wetenschappelijke uitdaging ook economisch van groot belang. De verwachting is dat de led’s in de toekomst een markt wordt van miljarden euro’s.  

Reageer op dit artikel