nieuws

Gemeenten geven zonder controle vergunningen af

Geen categorie

Honderden bouw- en milieuvergunningen zijn de afgelopen tijd zonder controle verstrekt. Oorzaak is dat gemeenten de termijn laten verstrijken. De Federatie Welstand geeft een hard signaal af. Uit eigen onderzoek onder 41 gemeenten, een provincie en een ministerie blijken tussen januari en eind april 111 vergunningen verstrekt zijn, zonder dat ze door een ambtenaar zijn gecontroleerd.

Gemeenten geven zonder controle vergunningen af

 

In het nieuwe omgevingsrecht, dat sinds 1 oktober vorig jaar van kracht is, hebben gemeenten acht weken de tijd om vergunningen toe te kennen of af te wijzen. Verstrijkt die termijn dan wordt de vergunning ‘van rechtswege’ – automatisch – verstrekt.

Overheden zijn volgens de federatie daarnaast slordig met de plicht te publiceren dat een vergunning van rechtswege is verleend.

Reageer op dit artikel