nieuws

Verhagen maakt zich hard voor architectendiensten

Geen categorie

Minister Verhagen van Economie, Landbouwzaken en Innovatie (ELI) gaat zich hard maken voor de verplaatsing van architectendiensten van de 2A-lijst naar de 2B-lijst voor Europese aanbestedingen. Hiermee hoopt hij de toegankelijkheid van de aanbestedingsprocedures voor architecten te vergroten.

Verhagen maakt zich hard voor architectendiensten

Minister Verhagen deed zijn toezeggingen gisteren tijdens een Algemeen Overleg van de Tweede Kamercommissie ELI, naar aanleiding van een verzoek van kamerlid Gerda Verburg. De BNA is tevreden met de toezeggingen. De bond heeft in Brussel en Den Haag actief gelobbyd voor de verplaatsing. 

Van reparatie naar cultuur

Momenteel worden architectendiensten gelijkgesteld met reparatie- en schoonmaakdiensten. Bij verplaatsing naar de 2B-lijst worden ze ingedeeld bij juridische en culturele diensten. De huidige plaatsing op de 2A-lijst doet volgens de BNA tekort aan de aard van het vak en de kwaliteit van architectenbureaus. “Aanbesteding van architectendiensten op basis van de 2A-lijst leidt tot verschraling van het architectuurklimaat, doordat steeds dezelfde groep architecten bepaalde opdrachten uitvoert. Daarbij worden de kosten die architecten maken bij deelname aan een selectieprocedure, steeds hoger. Het algemene architectuurklimaat en opdrachtgevers zijn gebaat bij gelijke kansen voor alle architecten.”

Reageer op dit artikel