nieuws

Oscar Vos for president

Geen categorie

Oscar Vos van denieuwegeneratie architecten heeft onze poll ‘Wie moet de nieuwe voorzitter worden van de BNA?’ gewonnen. Marnix van der Meer van Zecc Architecten, de andere jonge architect die we hadden opgenomen, kwam op de tweede plaats.

Oscar Vos for president

 

 

 

Zij versloegen Kees Rijnboutt (Rijnboutt) en Marlies Rohmer (Architectenbureau Marlies Rohmer) met vlag en wimpel. Aangezien wij niet kunnen zien wie er stemt, weten we niet of de uitkomst een gemiddelde opinie weergeeft, of dat vooral jonge mensen stemmen.

Brief over Bjarne Mastenbroek

Een zeer opvallende reactie kregen we van Silvester van Veldhoven van het gelijknamige bureau die de poll ‘redelijk zinloos’ vindt. Hieronder zijn reactie:

Het is de dans om een zetel van een slowly fading job of honour! Men gaat er ogenschijnlijk of klaarblijkelijk klakkeloos vanuit dat ieder met de berichten vanuit de Bond vrede heeft! En ieder weer enthousiast applaudisseert voor een nieuwe, wederom gedreven, leider die de positie van de Architect wil versterken en hoog in het vaandel heeft de Bond meer aanzien te geven. ‘Le roi est mort, vive le roi’

Bjarne Mastenbroek zal zeker een zeer eigen wijze en interpretatie hebben van de wijze waarop de Bond zijn doelen zou moeten of kunnen bereiken. Daarop is hij ook gekozen, voorwaar! Maar ‘de sterke drijfveer om het vak vooruit te brengen’ [kwalificatie BNA] die van Mastenbroek bij aanvang scheen te hebben, was die te sterk voor de BNA, of was de samenwerking ondraaglijk ?

Wel, hier mijn bescheiden ervaring: het samenwerken met collega architecten kan vaak heel moeizaam zijn en af en toe zelfs een draak van een proces. Ik ben zo vrij om in te schatten dat dit met de Bond van Nederlandse Architecten niet veel anders zal zijn. Maar Mastenbroek durft stelling te nemen, durft het veld in te gaan en toont lef, meer dan we eerder van voorzitters hebben gezien !

Moet er dan nu een meer gematigde voorzitter gekozen worden? Een die meer uit het langdurige [soms eindeloze] overleg-hout gesneden is? Iemand die eerst volledig in consensus raakt met de BNA en dan nog energiek strijdend naar buiten moet treden? Om eerst binnen de BNA in gezamelijke overeenstemming te geraken over hoe een beleid uit te voeren en het pad dit te bereiken uit te stippelen en een tijdsbalk uit te zetten waarbinnen bepaalde streefmomenten in zicht zouden moeten komen …

De snelheid waarmee nu geopereerd wordt, zal er weinig bereikt worden. Op de bouwwerkvloer werd meteen na het aftreden van Mastenbroek gereageerd: “Zo mijnheer architect, dus zelfs in jouw eigen bond kunnen ze het niet eens worden, lijkt Ajax wel”. (voor de goede verstaander: ze = architecten)

Waren er stappen vooruit, dit is rennen achteruit.

Reageer op dit artikel