nieuws

Inbo’s theekoepel ‘Mijmer en Focus’ wint prijsvraag

Geen categorie

De theekoepel ‘Mijmer en Focus’ van Inbo is de winnaar van de prijsvraag ‘Blikvanger voor de Overplaats’ op het landgoed van de Hartekamp in Heemstede. De jury koos unaniem voor het project waardoor een tweede prijsvraagronde niet nodig is.

Inbo’s theekoepel ‘Mijmer en Focus’ wint prijsvraag

 

 

 

Het ontwerp van Inbo is aan de ene kant opengewerkt met een trap die naar een smal en hoog gat leidt. De trap opent de koepel richting het park en biedt tegelijkertijd een zitplek aan de bezoeker, die hier kan genieten van het uitzicht van de Haarlemmermeerpolder en het Bennebroekerbos.

De smalle hoge opening aan de andere kant van de koepel biedt direct zicht naar het hoofdgebouw van het oude landgoed. Een opening in het koepeldak laat gedurende de dag het licht op verschillende plekken in de koepel schijnen.

De koepel wordt volledig opgetrokken uit gerecyclede baksteen. De grove stenen zorgen voor een strakke nostalgische sculptuur met scherpe hoeken in afwijkend materiaal.

In het masterplan voor de Overplaats wordt de koepel zijdelings benaderd. Ook in het nieuwe plan waarin een entree aan de kant van de Herenweg is gecreëerd, wordt de koepel niet direct vanaf de zicht-as richting de Hartekamp benaderd. Dit is onderdeel van de romantische traditie waarin de ontdekking strak is geregisseerd.

Reageer op dit artikel