nieuws

Architectuurwaaier Amsterdam-Noord

Geen categorie

Was het in de veertiende eeuw vooral de plek om misdadigers aan de galg op te hangen en tol te winnen, tegenwoordig hoort Amsterdam-Noord er helemaal bij. Daarom heeft ARCAM vijftig prominente projecten in Amsterdam Noord verzameld in een Architectuurwaaier.

Architectuurwaaier Amsterdam-Noord

 

 

De waaier geeft uitleg in tekst en beeld. Oud en nieuw, bekend en verborgen: samen geven ze indruk van de veelheid en diversiteit van de bebouwing in het gebied.

Oud

Vooral de oude gebouwen hebben al vele functies gehad. Een goed voorbeeld daarvan is het Tolhuis aan de Buiksloterweg. In 1662 werd het eerste Tolhuis geopend om tol te heffen over de Buikslotertrekvaart. Al snel deed het gebouw ook dienst als herberg, een functie die na de herbouw in 1859 werd doorgezet. De aangrenzende Tolhuistuin, die lange tijd deel uitmaakte van het Shell-terrein, is inmiddels weer open voor het publiek als culturele ontmoetingsplaats.

Nieuw

In hetzelfde gebied staat het splinternieuwe, nu zelfs nog niet opgeleverde, gebouw van EYE Film Instituut Nederland. Met zijn onconventionele vormen doet het witte gebouw futuristisch aan. In het hart bevindt zich een atrium omringd door trappen met een prachtig uitzicht over het IJ. Naast de filmzalen in de vleugels is er onder meer een filmlab en een horecagelegenheid.

Verkrijgbaar

De architectuurwaaier is voor vijf euro verkrijgbaar bij ARCAM, via arcam.nl en bij de betere boekhandel. 

Reageer op dit artikel