nieuws

Ai Weiwei aangehouden in China

Geen categorie

Afgelopen zondag is Ai Weiwei gearresteerd, toen hij op Beijing International Airport aan boord ging van een vliegtuig naar Hong Kong. Vrijwel gelijktijdig werden zijn vrouw, neef en medewerkers opgepakt in zijn atelier aan de rand van de hoofdstad.

Ai Weiwei aangehouden in China

 

 

 

De arrestatie maakt deel uit van de recente campagne van de Chinese overheid tegen hervormingsgezinde intellectuelen. Eerder al werd de dissident Liu Xianbin veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf en werd de schrijver Yang Hengjun aangehouden.

Ai Weiwei is een internationaal bekend staande kunstenaar, een maker van documentaires en een architect die samen met Herzog de Meuron het Olympische stadion Vogelnest in Beijing ontwierp. In 2009 werd hij hardhandig door de politie in elkaar geslagen toen hij in Chengdu, de hoofdstad van Sichuan, een collega dissident wilde verdedigen. Een maand later werd in een ziekenhuis in München een bloedprop uit zijn hoofd verwijderd. Het is onderdeel van een lange reeks confrontaties van de kunstenaar met de Chinese autoriteiten.

 Birdsnest 

De arrestatie heeft veel weerklank opgeleverd in de architectuurwereld. De Amerikaanse architect Lebbeus Wood ging zelfs zo ver te verklaren dat hij geen werk meer zal accepteren in China totdat Ai Weiwei is vrijgelaten. Dit verklaarde Woods letterlijk: “The Light Pavilion by me and Christoph A. Kumpusch is already under construction in Chengdu, China. I here state publicly that I will not accept another project in China until Ai Weiwei is released unharmed from detention or imprisonment.”

Reageer op dit artikel