nieuws

Ruzie over auteurschap plannen Rem-eiland

Geen categorie

Vrijdag wordt het oude REM eiland op zijn nieuwe poten geplaatst in de Amsterdamse Houthaven. Architectenbureau Concrete maakte plannen om het voormalige zendstation te verbouwen tot een restaurant. Maar Lody Trap van bureau Noordwestzes claimt de geestelijk vader van het plan te zijn. Hij is van plan de ontwikkelaar voor de rechter te dagen.

Ruzie over auteurschap plannen Rem-eiland

 

Lody Trap ontwikkelde volgens eigen zeggen het plan in het verleden voor de wijk Overhoeks aan de overkant van het IJ. Toen dat niet haalbaar bleek ging hij ermee naar projectontwikkelaar DeKey/Principaal, die er vervolgens een andere architect bij zocht.

Ander relaas

Op de website van het REM eiland wordt de oorsprong van de plannen echter toegedicht aan horecaondernemer Nick van Loon. Volgens de site stuitte deze in 2008 via Google op de Werf in Vlissingen waar het eiland lag opgeslagen. Hij maakte een plan voor een restaurant in het IJ en benaderde Architectenbureau Concrete voor het ontwerp. Dit werd vervolgens gepresenteerd aan projectontwikkelaar DeKey/Principaal.

Plan

Op het REM eiland komen een restaurant en kantoren. De horecafunctie wordt ondergebracht op het 2e en 3e dek. De opening staat gepland staat in mei van dit jaar.

Achtergrond

Het REM eiland werd in 1964 gebouwd in het Ierse Cork naar plannen van de Nederlandse ondernemer Will Hordijk. Het moest een media-platform worden voor commerciële uitzendingen, net buiten de territoriale wateren van Nederland.

Het 100 procent stalen platform was het eerste prototype van een booreiland en een typisch voorbeeld van functionele ingenieurskunst. Het bezat een zendmast die ruim 100 meter boven de zeespiegel uittorende.

 

Reageer op dit artikel