nieuws

Pritzker Prize voor Eduardo Souto de Moura

Geen categorie

Eduardo Souto de Moura heeft de Pritzker Architecture Prize gewonnen. Hij is de tweede Portugese architect die de oeuvreprijs wint. Zijn leermeester Alvaro Siza ging hem voor in 1992.

Pritzker Prize voor Eduardo Souto de Moura

Volgens juryvoorzitter Lord Palumbo heeft Souto de Moura de afgelopen drie decennia een oeuvre opgebouwd dat bij onze tijd past, maar waarin ook de echo weerklinkt van architectonische tradities. “Zijn gebouwen verstaan de unieke kunst om schijnbaar tegenstrijdige eigenschappen uit te dragen: kracht en bescheidenheid, bravoure en subtiliteit, brutale openbare autoriteit en een gevoel van intimiteit.”

Souto de Moura’s gebouwen worden bewonderd vanwege het zorgvuldige gebruik van natuurlijke materialen en het onverwachte kleurgebruik. De architect werkt vooral in Portugal, maar ook in Zwitserland, Spanje en Duitsland. Een van zijn bekendste projecten is het Estadio Municipal, dat boven de Portugese stad Braga werd gebouwd in een rots.

Uit het juryrapport

‘Zijn architectuur is niet voor de hand liggend, frivool of schilderachtig. Ze is doordrongen van intelligentie en ernst. Zijn werk vereist een intense ontmoeting, geen snelle blik. En net zoals poëzie, slaagt het erin om te communiceren met hen die de tijd nemen om te luisteren.”

Reageer op dit artikel