nieuws

LIAG krijgt eervolle vermelding European Architecture Award

Geen categorie

Architectenbureau LIAG heeft een eervolle vermelding gekregen van de European Architecture Award 2011 Energie + Architektur voor het project NBWH te Alkmaar.

LIAG krijgt eervolle vermelding European Architecture Award

 

 

 

 

De Architecture Award 2011 wordt jaarlijks uitgereikt aan gebouwen met een innovatief energie-concept. De prijs onderstreept de ontwikkeling voor duurzame energie en eert voorbeelden van energie-efficiënte gebouwen.

Verzamelpost

De NBWH is een verzamelpost van diensten in de Gemeente Alkmaar. In het gebouw door architectenbureau LIAG ontworpen bevinden zich een brandweerkazerne, een dagopvang verslavingzorg, een meldkamer parkeerbeheer, een video-observatiepost en een dienst facilitaire zaken. Het project is in 2010 opgeleverd.

 

Duurzaam en energiezuinig bouwen

De realisatie van het gebouw NBWH heeft veel aandacht gekregen vanwege de ambitieuze aanpak met betrekking tot duurzaam en energiezuinig bouwen. Bij de materiaalkeuze is gelet op de belasting op het milieu bij het vervaardigen en hergebruiken van het materiaal. De bouwelementen kunnen qua maatvoering en detaillering gemakkelijk worden hergebruikt en passen binnen de inzichten van ‘Cradle-to- Cradle’ bouwen.

Innovatief parkeerdek

Een WKO-installatie voorziet in de basisbehoefte van warmte- en koude-energie. De installatie wordt van extra capaciteit voorzien door het (parkeer)dak als zonnecollector te gebruiken. Bestaande kantoren worden zo ook voorzien van basis verwarming en koelte. Het parkeerdek functioneert daarnaast als opvang voor het grijswatersysteem. Het dek is groen van kleur in plaats van zwart om krimp te minimaliseren en om de werking van dilataties zo klein mogelijk te houden.  

Reageer op dit artikel