nieuws

Kantoren wel geschikt voor woningen

Geen categorie

Grontmij is het niet eens met minister Piet Hein Donner dat leegstaande kantoren moeten worden gesloopt, in plaats van omgebouwd tot woonruimte. De bewindsman stelde vorige week dat verouderde kantoorpanden vaak op plaatsen staan waar wonen niet aantrekkelijk is.

Kantoren wel geschikt voor woningen

 

 

 

Volgens Grontmij zijn woningen echter een prima herbestemming voor lege kantoorpanden. Deze woningen zullen niet, zoals minister Donner beweert, tweederangs zijn, omdat de meeste kantoorgebouwen voldoende flexibel zijn in techniek en indeelbaarheid.

Op dit moment staan veel kantoorpanden leeg op geschikte woonlocaties. In Nederland is een dikke 6 miljoen vierkante meter kantoorruimte niet meer in gebruik voor de oorspronkelijke functie. Een eerste schatting geeft aan dat hiervan 2 miljoen vierkante meter zeer geschikt is voor woningbouw. Volgens Grontmij kunnen ongeveer 20.000 appartementen worden gebouwd.

De vergrijzing biedt een uitgelezen kans om lege kantoren om te bouwen naar appartementen voor senioren, aldus Grontmij. Een groeiende groep ouderen heeft behoefte aan kwalitatief hoogwaardige woningen op goed te bereiken locaties. Ook is volgens het advies- en ingenieursbureau hergebruik de meest duurzame oplossing. Het voorkomt dat onnodig extra beslag wordt gelegd op de schaarse ruimte in Nederland.

 

Reageer op dit artikel