nieuws

Flatgebouwen in 360 graden bekijken

Geen categorie

Overal op de wereld staan ze: flatgebouwen. Zo log en monotoom als ze van buiten lijken, zo kleurrijk en verschillend is de wereld binnen. Dat is de ervaring van Katerina Cizek. Zij heeft de 360 graden interactieve documentaire ‘Out my window’ gemaakt over flatbewoners uit de hele wereld. De kijker kan met een muisklik bepalen wat hij ziet en welke verhalen hij hoort.

Flatgebouwen in 360 graden bekijken

Op het beeldscherm rijst een flatgebouw op. Achter elk raam is een ander land, een andere woonkamer te bewonderen. Door te klikken stapt de bezoeker letterlijk in de woonkamer. Door foto’s te laten overlappen, kunnen bezoekers een rondje draaien. Sommige voorwerpen lichten op als de muis er over heen gaat. Door te klikken kunnen bezoekers meer te weten komen over de bewoners en over de wijk waar zij wonen.

Achter elk venster is een ander land, een andere woonkamer te bewonderen. 

Dertien woonkamers

In totaal komen er dertien huiskamers langs in het project. Van het huis van Donna in Chicago waar de kerstversiering 365 dagen per jaar aan de muur hangt, tot de witte strakke muren in Montreal. Een knaloranje muur verwelkomt de bezoeker in Nederland. De dochter van Boney M. vertelt over haar woning in de Bijlmermeer en zingt een liedje voor je.

 

Cambodja

In Cambodja komen bijvoorbeeld de bouwvakkers van een luxe flat in Phom Penh aan het woord. De meeste bouwvakkers wonen op het platteland en zijn oprecht trots dat ze mee mogen bouwen aan het flatgebouw. In hun lunchpauze leunen ze over reling en verbazen zich over het stadse leven beneden op straat. Ze voelen plaatsvervangend angst voor alle kinderen op de rondscheurende scooters en bewonderen de gebouwen in de oude Khmer stijl.

HIGHRISE

Out of my window is productie van HIGHRISE, waar mensen over de hele wereld bijdragen aan een multimediaal project. Katerina Cizek, de documentairemaakster, bezocht bijvoorbeeld niet zelf alle projecten, maar had intensief contact via skype, twitter en e-mail met de andere makers. De documentaire is halverwege oktober gelanceerd. 

Reageer op dit artikel