nieuws

Finalisten Mies van der Rohe Award bekend

Geen categorie

De zes finalisten voor de Mies van der Rohe Award zijn bekend. Uit Nederland is Revalidatiecentrum Groot Klimmendaal door Koen van Velsen genomineerd. Uit België staat Bronks Jeugdtheater door Martine de Maeseneer Architects op de lijst.

Finalisten Mies van der Rohe Award bekend

Overige genomineerden voor de prijs, die mede door de Europese Unie wordt georganiseerd, zijn Jean Nouvels Concertgebouw in Kopenhagen, David Chipperfields Neues Museum in Berlijn, Bernard Tschumi’s Acropolismuseum en Zaha Hadids Maxximuseum in Rome.

De nominatie van het Bronks jeugdtheater is opvallend vanwege de bescheiden omvang van het project in vergelijking met de overige – en eerdere – genomineerden voor de prijs. Koen van Velsen zou de tweede Nederlander zijn die met de prijs aan de haal gaat: in 2005 werd de prijs uitgereikt aan OMA voor de Nederlandse Ambassade in Berlijn.

  

Revalidatiecentrum Groot Klimmendaal in Arnhem door Architectenbureau Koen van Velsen. 

Doelstelling

Doel van de prijs is het bevorderen van architectuur die bijdraagt aan de duurzame sociale, culturele en economische ontwikkeling van Europese steden. De Fundació Mies van der Rohe wil een platform zijn voor onderzoek, ontwikkeling en realisatie van een duurzame architectuurpraktijk en tegelijkertijd aandacht vragen voor de bijdrage die Europese ontwerpers leveren aan het ontwikkelen van nieuwe concepten en technieken.

 

Concert House Danish Radio in Kopenhagen door Ateliers Jean Nouvel.

Visionaire architecten

Androulla Vassiliou, voorzitter van de Europese commissie voor onderwijs, cultuur, meertaligheid en jeugdzaken en lid van het erecomité van de prijs, zegt over de finalisten: “they are among the world’s most visionary architects. The EU Prize celebrates their talent and showcases the economic, social and cultural importance of our creative industries”.

Uitreiking

De uitreiking van de prijs vindt plaats op 20 juni in het Mies van der Rohe paviljoen in Barcelona.

Reageer op dit artikel