nieuws

Ellipsoïde landt in Boijmans Van Beuningen

Geen categorie

Wie altijd al de mobiele ellipsoïde vakantiewoning van de Finse architect Matti Suuronen wilde bekijken kan deze zomer terecht in Museum Boijmans Van Beuningen. Daar is de van oorsprong ontworpen skicabine in volle glorie te bezoeken en te beleven.

Ellipsoïde landt in Boijmans Van Beuningen

 

 

Matti Suuronen werd in 1965 gevraagd een skicabine te ontwerpen die snel te verwarmen was en makkelijk op te bouwen in ruig, onbegaanbaar terrein. Suuronen koos voor de ellipsoïde (een driedimensionale ellips) als basisvorm vanwege de optimale duurzaamheid. Volgens de architect combineert deze ellipsvorm een grote ruimtelijke ervaring met minimaal materiaalgebruik en bezit tegelijkertijd een ultieme schoonheid.

Met een diameter van 8 meter en een inhoud van 140m3 biedt de woning ruimte aan acht personen. Het geprefabriceerde interieur bestaat uit een woonkamer, twee slaapkamers, een keuken en een badkamer. De demonteerbare vakantiewoning van licht kunststof is geschikt voor massaproductie en weerspiegelt het geloof in technologie en het vertrouwen in welvaart van de jaren ’60.

De Futuro krijgt zijn stek in de grote Bodon zaal van het museum. Naast de Futuro zijn in de tentoonstelling ‘Futuro: een ontmoeting met de collectie’, ook prenten van Albrecht Dürer en Pieter Bruegel te zien. Ook modern design komt aan bod in de expositie, zoals de stoel van Charles en Ray Eames of een draagbare radio in de vorm van een armband. De rode draad in de tentoonstelling is de eeuwenoude zoektocht naar de perfecte vorm, die zijn oorsprong deels in de mathematica en de geometrie vindt.

 Futuro: een ontmoeting met de collectie’ is van 21 mei tot 4 september te zien in het Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark 18-20, Rotterdam.

Reageer op dit artikel