nieuws

BIG ontwerpt aanpasbaar bouwsysteem in hout

Geen categorie

Architectenbureau BIG heeft samen met een internationaal team de E2 Ecology & Economy timber development competition gewonnen. In plaats van een gebouw te maken dat afgestemd is op de huidige marktvraag, ontwierp het team een houten bouwsysteem waardoor woningen in de toekomst makkelijk aangepast kunnen worden. Het team mag een prototype van het constructiesysteem inzetten voor een proefproject in Finland.

BIG ontwerpt aanpasbaar bouwsysteem in hout

 

Het winnende project ‘Puu-Boo’ werd ontwikkeld door Big uit Denemarken, Pirmin Jung Engineers for Wood Constructions uit China, AOA Anttinen Oiva Architects Ltd, Vahanen Engineers en Stora Enso (allen uit Finland). Uitgangspunten voor het ontwikkelde systeem zijn eenvoudige repliceerbaarheid en plaatselijke aanpasbaarheid.

Aanpasbaar

“We wilden een standaard bouwsysteem maken dat in elke omgeving en voor elk type van gebruik inzetbaar is”, zegt Thomas Christoffersen van BIG. ,, In plaats van het meest emissievrije gebouw van dit moment te ontwerpen, hebben we met Puu-Boo een systeem ontwikkeld dat telkens evolueert. Het kan aangepast worden aan toekomstige eisen en gebruik maken van nieuwe materialen en methodes. Door state of the art bouwtechnologie te combineren met een houten constructie biedt Puu-Boo een veelheid aan mogelijkheden om het systeem te vernieuwen.”

Proefproject

Het ontwerp van BIG voor het E2 proefproject combineert een verscheidenheid aan woontypes: van acht verdiepingen hoog tot laagbouw met een gemeenschappelijk binnentuin. Langs de beide zijden van het gebouw loopt een voetpad dat de privétuinen met de parkeerruimten en het park verbindt. 

Reageer op dit artikel