nieuws

Architectenbranche staat er beter voor

Geen categorie

De architectenbranche staat er beter voor dan in dezelfde periode in 2010. De totale omzet in de branche is niet hoger geworden, maar dat komt door flinke sanering. De verwachtingen over de omzet en het aantal opdrachten voor de rest van 2011 zijn niet positief. Meer dan 40% van de bureaus verwacht een verdere daling van omzet en aantal opdrachten. Een groeiende groep architecten, dit jaar 24% tegenover 18% vorig jaar, verwacht wel een stijging. Dit blijkt uit de halfjaarlijkse conjunctuurmeting van de BNA onder architecten.

Architectenbranche staat er beter voor

De conjunctuurmeting geeft inzicht in de huidige orderportefeuilles van de Nederlandse bureaus en brengt de verwachtingen van die bureaus voor het eerste kwartaal en voor de rest van 2011 in beeld. De cijfers over de huidige orderportefeuilles laten zien dat de saneringen effectief waren. De portefeuille ziet er gezonder uit dan vorig jaar. Er staan nu gemiddeld 5,6 maanden werkvoorraad tegenover 4,7 maanden in januari 2010. De meeste bureaus (63%) geven aan dat deze werkvoorraad klein is, met uitzondering van de groep bureaus met 20-40 medewerkers die een ‘normale’ werkvoorraad hebben.

Tegenstelling

Dit gezondere beeld betekent niet dat de omzet per bureau of dat de totale omzet in de branche aan het groeien is. Wel verwachten de ondervraagde architecten dat de omzet hoger zal zijn als vorig jaar.  Er is nog geen sprake van een duidelijk herstel in de bouw. De saneringen en de daardoor verbeterde werkvoorraad dragen wel bij tot een herstel van de financiële situatie van architectenbureaus.

Reageer op dit artikel