nieuws

Ondergronds stadsplan voor Helsinki

Geen categorie

Helsinki is bezig met een ondergronds stadsplan. Het eerste project is een enorm datacenter dat zich dertig meter onder de vloer van een kathedraal bevindt. Bekijk het filmpje dat CNN over Helsinki maakte.

Ondergronds stadsplan voor Helsinki

 

Volgens de Huffington Post is dat het groenste datacenter van de wereld, koeling van de computers gebeurt met zeewater en de vrijkomende warmte wordt gebruikt om de huizen in Helsinki te verwarmen.

Het datacenter is niet het enige gebouw dat in Helsinki onder de grond verdwijnt. De stad maakt een masterplan dat bijna net zo ver strekt als de bovengrondse stad.

Burgemeester Jussi Pajunen van Helsinki is van mening dat “functies die niet gezien hoeven te worden, onder de grond verborgen kunnen worden.” Inmiddels zij dit honderden faciliteiten zoals opslagloodsen, stadsverwarming, parkings, zwembaden en muziekcentra die beneden het hun locatie vinden. Volgens de burgemeester blijft “hierdoor ruimte bovengronds voor gebouwen die meer geld opleveren, en er zodoende ook beter en meer leefbaar uit kunnen zien.”

Bron: Bright

 

Reageer op dit artikel