nieuws

Minder huizen in Scheveningen Haven

Geen categorie

De plannen voor de ontwikkeling van Scheveningen Haven zijn naar beneden bijgesteld. In plaats van 840 woningen verrijzen in het plangebied 700 huizen. Het plan om 140.000 vierkante meter bedrijfsruimten te ontwikkelen is teruggebracht naar 115.000 vierkante meter. Het stedebouwkundig plan voor Scheveningen Haven is gemaakt door bureau Urbis.

Minder huizen in Scheveningen Haven

De derde haven zal niet, zoals de bedoeling was, worden veranderd in een parkeerterrein. Hij zal worden gebruikt ten behoeve van zeezeilen. Dat heeft wethouder Marnix Norder(stadsontwikkeling) bekendgemaakt. De nota van uitgangspunten Scheveningen Haven uit 2008 is daarmee drastisch gewijzigd. “Door de bouwcrisis hebben we onze ambities moeten bijstellen, maar dat gaat absoluut niet ten koste van de kwaliteit”, stelt Norder.

Naast het schrappen van een aantal ideeën zijn ook plannen in het stedebouwkundige plan van Urbis toegevoegd. Zo zal in het gebied een surfdorp verrijzen. Ook is het de bedoeling om de havenhoofden met elkaar te verbinden via een kabelbaan. “Deze oplossing is aantrekkelijker dan een brug”, zegt de wethouder. “Het betekent een lagere investering en bovendien een kleine toeristische attractie.” De kabelverbinding zal door een buitenlandsbedrijf worden ontworpen.

Volgens Norder ontbreekt het in Nederland aan expertise op dit gebied. Als blijkt dat de kabelbaan niet haalbaar is, bijvoorbeeld vanwege de wind, zal een brug worden gebouwd. De gemeente Den Haag wil zo’n 29 miljoen euro in Scheveningen Haven investeren. “Maar”, zegt Norder, “de investeringen van private partijen zijn een veelvoud daarvan.” Het gaat om een consortium bestaande uit ING, ASR Vastgoedontwikkeling en Malherbe de Juvigny Vastgoed.

 

Reageer op dit artikel