nieuws

KCAP/ Topotek 1 en Fakton winnen ‘Belval Square Mile’ competitie in Luxemburg

Geen categorie

KCAP Architects&Planners heeft samen met Topotek 1 Landschapsarchitecten en Fakton financiële vastgoedregisseurs de prijsvraag ‘de Belval Square Mile’ gewonnen. Uit vier internationale teams heeft hun strategisch stedelijk ontwerp voor een gedeelte van de wijk Belval in de Luxemburgse stad Esch-sur-Alzette gewonnen.

KCAP/ Topotek 1 en Fakton winnen ‘Belval Square Mile’ competitie in Luxemburg

 

 

 

Belval, een voormalige hoogovenlocatie van 170 hectare wordt getransformeerd naar een stadswijk. De nieuwe wijk heeft verschillende functies als wonen, werken, onderwijs, wetenschap, vrije tijd en recreatie. De wedstrijd is gericht op een herziening van het masterplan van de ‘Square Mile’, een gebied van 10 blokken in het centrum van Belval. Aan de teams is gevraagd de ontwikkeling aan te passen aan de huidige situatie van de vastgoedmarkt en nieuwe stedelijke herontwikkeling. Daarbij diende men rekening te houden met de nieuwste aspecten op het gebied van energie-efficiency en duurzaamheid en de identiteit van het gebied. Belval kenmerkt zich door onderwijs, creativiteit en een industriële omgeving.

KCAP, Topotek 1 Landschapsarchitecten en Fakton wijzigen het bestaande masterplan dat op een centrale monumentale as leunt. In hun voorstel willen zij de omliggende boulevards als ruggengraat voor het gebied te gebruiken. Dit sluit beter aan op de omliggende context door het open karakter van de gebouwen. Daardoor ontstaat een aantrekkelijke omgeving voor een mix van functies. Daarnaast stelt het winnende ontwerp variëteit in kavels en gebouwtypen voor.

Een centraal plein moet identiteit geven aan het hele gebied. Volgens de winnaars “interpreteert het ontwerp de vroege industriële functie op een creatieve manier en geeft bijzondere ruimtelijke kwaliteit. De verzonken tuinen geven een onverwachte extra dimensie aan het plein.”

In 2011 moet het masterplan verder ontwikkeld worden. Met de toekenning van de eerste prijs geeft de jury een advies aan Société de développement Agora s.a r.l. et Cie om verdere plannen met KCAP/Topotek 1 en Fakton te bespreken.

 

Reageer op dit artikel