nieuws

Erasmusprijs 2011 naar Joan Busquets

Geen categorie

De Erasmusprijs 2011 is toegekend aan Joan Busquets, architect en stedebouwkundige (Barcelona, Spanje). Busquets krijgt de prijs vanwege zijn indrukwekkend veelzijdige oeuvre op het gebied van stadsplanning. De Erasmusprijs 2011 heeft als thema ‘de vormgeving van de openbare ruimte in de stad’.

Erasmusprijs 2011 naar Joan Busquets

 

 

 

 

In de ontwerpen en uitvoering hanteert Busquets een sociale agenda en stelt de maatschappelijke zaak op de eerste plaats. De Catalaanse architect heeft een visie op de toekomst van de mens in een steeds dichter bewoonde omgeving ontwikkeld, waarbij historische analyse van het gebruik van de omgeving een belangrijk uitgangspunt is. Zowel op het gebied van planning als uitvoering betrekt hij studenten en collega’s uit verschillende, andere disciplines.

Spoorzone Delft 

Spoorzone Delft De plannen voor de Spoorzone in Delft. Foto’sJoan Busquets

Stedelijke gebieden

Busquets’ ontwerpen omvatten nieuwe grootstedelijke centra, reconstructies van oude of veronachtzaamde stedelijke gebieden en de ontwikkeling van infrastructuur (Barcelona, Toledo, Aleppo). In Nederland heeft hij onder meer projecten uitgevoerd voor Helmond, Amersfoort, Den Haag, Haarlem, Rotterdam en Delft.

Spoorzone Delft 

Spoorzone Delft 

Erasmusprijs

De Erasmusprijs wordt jaarlijks door de Stichting Praemium Erasmianum toegekend aan een persoon die een buitengewoon belangrijke bijdrage heeft geleverd op cultureel, sociaal of sociaal-wetenschappelijk gebied. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 150.000 euro.

De prijsuitreiking vindt plaats op een nader te bepalen tijdstip in het najaar van 2011.

Reageer op dit artikel