nieuws

Uitslag ideeënprijsvraag Lammermarkt, Leiden

Geen categorie

Atelier Pro (projectarchitect Alex Letteboer) en landschapsarchitect Edwin Santhagens van buro Sant & Co, beiden uit Den Haag, zijn met ‘Puntgaaf’ de winnaars van de ideeënprijsvraag Lammermarkt, Leiden.

Uitslag ideeënprijsvraag Lammermarkt, Leiden

 

 

 

In Puntgaaf wordt het gebied rondom de molen in Leiden in ere hersteld. Daarvoor in de plaats komt een verkeersvrij plein gevat in een groene dijk.

 Lammermarkt Atelier Pro 

Lammermarkt Atelier Pro

Hierdoor ontstaat volgens Atelier Pro en Edwin Santhagens in het midden een patio met ruimte voor winkels of horeca. De brug op de kop van het vestingwerk, het Rijnsburgerbolwerk naar het Schuttersveld verdwijnt. Het verkeer gaat na de transformatie via de Rijnsburgersingel naar de Langegracht.

 Uitslag prijsvraag Lammermarkt Leiden 

Tweede prijs

De tweede prijs is ging naar Leidse oogst van Ingrid Ackermans en Guido Zeck uit Rotterdam. Volgens de jury een “helder, no-nonsenseplan met een fraaie ontvlechting van het verkeer. De ingang van de parkeergarage is aan de buitenzijde van de singel. De tram heeft haar eigen tracé.

 Lammermarkt 2e prijs Zeck

Het park heeft een waardige plek in de groene gordel rond de binnenstad. Minder fraai en historisch onjuist is de, na het schrappen van de brug, verdwenen punt van het bolwerk. Een juiste historische analyse van het bolwerk zal het plan in uitwerking scherper kunnen maken.

Eervolle vermeldingen

Tijdens de prijsuitreikingen zijn ook vier eervolle vermeldingen uitgereikt. Deze gingen naar: Broedwerk door Arjen Petersen uit Eindhoven. MCMLXXIX door Kim Blom i.s.m. Esther van der Lee uit Rotterdam. Fountain voids door B.J. van Galen uit Delft en Behoud van draagkracht, een inzending van Florian Eckardt en Paul Salomons uit Amsterdam.

Vorig jaar scheef het RAP architectuurcentrum in Leiden samen met het Stadslab Leiden en de BNA Kring Rijnland de ideeënprijsvraag uit. Aanleiding vormde de aanbevelingen van twee Stadslab werkgroepen en het voornemen van de gemeente Leiden in het Lammermarktgebied een ondergrondse parkeergarage van 800 plaatsen te bouwen. In totaal kwamen 44 ideeën binnen.

Reageer op dit artikel