nieuws

Swimming to Manhattan

Geen categorie

Vanmiddag opent in Arcam de expositie ‘Swimming to Manhattan’. In de expositie zijn de plannen te zien voor de Upper Bay van New York. De plannen zijn een resultaat van een door de Academie van Bouwkunst georganiseerde ontwerpopdracht. Om 17.00 uur wordt de winnaar bekend gemaakt.

Swimming to Manhattan

 

In twee weken is vanaf 17 januari in interdisciplinaire studententeams gewerkt aan visies op de Upper Bay van New York. Deze met de zee in verbinding staande baai staat sinds ‘Katharina’ volop in de belangstelling. Er zijn onder andere plannen om de baai te voorzien van een stormvloedkering en er zijn al meerdere plannen gemaakt voor verschillende onderdelen van de kustzone rondom de baai. Bij al deze ontwerpen speelt de bescherming tegen de stijgende waterspiegel een grote rol.

De opgave voor de Winterterm van de Academie van Bouwkunst betreft de baai zelf, het water. De Upper Bay wordt een groot recreatiegebied dat direct grenst aan Down Town Manhattan, een tweede Central Park. Hoe gaat dit nieuwe recreatieve gebied eruit zien? Hoe wordt het gebied ontsloten? Hoe verhoudt dit nieuwe ‘waterpark’ zich tot alle bestaande ontwikkelingen? Wat levert de ingreep op? Daarnaast kan de ontwikkeling van het nieuwe park gekoppeld wordt aan andere actuele vraagstukken als energiewinning, voedselproductie en kustbescherming.

De expositie ‘Swimming to Manhattan’is te zien in Arcam, Amsterdam van 28 januari tot 19 februari.

Reageer op dit artikel